Filmpremiere: Coster-Waldau kæmper for sit liv i Grønlands ødemark

Nikolaj Coster-Waldau er aktuel med en ny film, hvor han spiller hovedrollen som kaptajn Ejnar Mikkelsen, der forsvinder under en ekspedition i Nordøstgrønland.
Against the Ice er baseret på Ejnar Mikkelsens roman”Farlig Tomandsfærd”. Foto © : Lilja Jonsdottir
24. februar 2022 09:43

- Jeg havde ledt efter en grønlandsk historie, og den her ramte lige ind i det, som jeg godt kunne tænke mig at fortælle.

Sådan siger skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau, da KNR møder ham i hans hjem i Nuuk.

Anledningen er, at der i går var filmpremiere på Netflix-filmen ”Against the Ice” i hovedstaden.

Filmen handler om den danske Alabama-ekspedition, som i 1909 er i Nordøstgrønland for at kaste lys over, hvad der præcist er sket med Jørgen Brønlund, Mylius-Erichsen og Høegh-Hagen, som året forinden omkom under Danmark-ekspeditionen.

Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
I filmen spiller den grønlandsk gifte skuespiller Nikolaj Coster-Waldau hovedrollen som Ejnar Mikkelsen

Samtidig er missionen at modbevise USA's krav på det nordøstlige Grønland – et krav, som er dybt forankret i tanken om, at Grønland var opdelt i to forskellige stykker land.

Tingene går dog langt fra som planlagt. Ekspeditionsleder kaptajn Ejnar Mikkelsen og maskinmester Iver Iversen forsvinder nemlig undervejs og ender med at tilbringe 865 dage alene i den grønlandske ødemark.

Grønland med foran og bag kameraet 

Against the Ice er baseret på Ejnar Mikkelsens roman ”Farlig Tomandsfærd” og er en sand fortællingen om venskab og kampen for overlevelse.

Filmens handling udspiller sig i det nordøstlige hjørne af Grønland, men flere af filmens scener er optaget i nærheden af Ilulissat. Det skyldes, at det vil være for vanskeligt og dyrt at producere en spillefilm under de forhold, der er i Nordøstgrønland.

Foto © : Lilja Jonsdottir

I filmen spiller den grønlandsk gifte skuespiller Nikolaj Coster-Waldau hovedrollen som Ejnar Mikkelsen, mens den britiske skuespiller Joe Cole indtager rollen som Mikkelsens følgesvend Iver Iversen. Foto: Lilja Jonsdottir.

Det er dog ikke kun det grønlandske landskab, som spiller en rolle i filmen.

For selvom der ikke er nogen grønlandske skuespillere med produktionen, så har flere grønlændere haft roller bag kameraet.

- Jeg var meget lykkelig den dag, vi begyndte optagelserne i Ilulissat. Vi var så heldige at have Polarama (et grønlandsk produktionsselskab) og de fantastiske slædekuske og deres vidunderlige hunde med. Jeg tror, at alt vi optog i Grønland er med i filmen, fordi at det er så smukt og specielt, siger Nikolaj Coster-Waldau.

Tip fra dronningen

Nikolaj Coster-Waldau fortæller til KNR, at det længe har været et ønske for ham selv og instruktør Peter Flinth, at lave en film om Ejnar Mikkelsens og Iver Iversens oplevelser i Grønland.

Det var nemlig Peter Flinth, der for flere år siden sendte Ejnar Mikkelsens bog til Nikolaj Coster-Waldau, som med det samme forelskede sig i historien.

Inden da, var det dog ingen ringere end dronning Margrethe II, der tippede Peter Flinth om romanen og sagde, at det kunne blive til en rigtig smuk film.

På den måde har dronningen altså haft en lille finger med i tilblivelsen af filmen, som udkommer på Netflix den 2. marts.

Det anslås, at op mod en halv milliard mennesker i 190 lande har mulighed for at se filmen.