Filmproducer savner arktiske stemmer: Filmfestival mangler dokumentarer fra Grønland

Filmfestivalen CPH:DOX viser i år fire dokumentarer om Grønland, men grønlandsk filmproducer ønsker flere dokumentarer skabt af grønlændere på programmet.
Forrige år blev "Kampen om Grønland" vist på filmfestivalen CPH:DOX, som efterfølgende skabte debat. Foto © : Ulrik Gutkin (CFC Kort & Dok)
24. marts 2022 15:11

I går åbnede den populære filmfestival CPH:DOX med dokumentarer fra hele verden, og i år er der hele fire dokumentarer om Grønland på programmet.

Det er glædeligt, at Grønland er repræsenteret, men problematisk at ingen af dokumentarerne kommer fra Grønland. Det mener Emile Hertling Péronard, der er producer og medindehaver af de to grønlandske produktionsselskaber Ánorâk Film og Polarama Greenland.

Han understreger, at kritikken ikke er rettet mod dokumentarene.

- Det lader til at være en tendens hos CPH:DOX, at når de skildrer Grønland, så gør de det fra et dansk perspektiv, siger Emile Hertling Péronard og tilføjer:

- Inden for en periode på to år har festivalen haft to åbningsfilm, der begge har foregået i Grønland, men som har været instrueret af danske instruktører. CPH:DOX er tydeligvis interesseret i Grønland, men har måske ikke opdaget, at der findes andre perspektiver end det danske.

LÆS OGSÅ Kampen om Grønland afvist ved filmfestival: Det er fordi, jeg er hvid, mener instruktør

Historie fra eget perspektiv

I år er festivalens åbningsfilm ”Into the ice”, som følger tre forskere på indlandsisen. Også forrige år åbnede Grønland ballet med dokumentaren ”Kampen om Grønland”, som er instrueret af den danske instruktør Kenneth Sorento. Dokumentaren satte efterfølgende gang i en debat om repræsentation. Den blev blandt andet kritiseret for at være instrueret med fokus på at formidle historien til et dansk publikum.

Emile Hertling Péronard påpeger, at der i mange år er blevet lavet film om Grønland, som på nogle områder kan være fjernt fra landets egen fortælling.

- ”Kampen om Grønland”, som var åbningsfilm på CPH:DOX for to år siden, var en glimrende film, men den var helt klart fortalt på en måde, hvor man prøvede at dække hele spektret omkring selvstændighedsdebatten over for en målgruppe, som primært var udenforstående. Og det er måske ikke den historie, vi selv vil have fortalt, hvis det var os, der holdt mikrofonen, siger den grønlandske filmproducer.

Programchef på CPH:DOX Mads Mikkelsen understreger, at CPH:DOX meget gerne vil vise flere film fra Grønland. Problemet er, at filmfestivalen ikke får tilsendt dokumentarer, oplyser han.

- I år har vi modtaget én film af den dansk-grønlandske instruktør Ivalo Frank, og den viser vi. Jeg tror ikke, at der er nogle, som hellere vil have mere diversitet og flere film fra grønlandske stemmer end CPH: DOX, siger han.

Film om Grønland på CPH:DOX

- Åbningsfilmen i år er "Into the ice", som følger tre førende glaciologer på en ekspedition til indlandsisen. Dokumentaren er instrueret af Lars Ostenfeld.

- "TSUMU - where do you go with your dreams" følger tre venner i Tasiilaq, der står i et dilemma, om de skal rejse ud i verden eller blive i hjembyen. Filmen er instrueret af Kasper Kiertzner.

- Filmen "Siunissaq - det sidste menneske" er instrueret af Ivalo Frank. Filmen er en hyldest til Grønland, hvor alt liv begyndte. I filmen møder man også en gruppe børn fra bygden Kangaatsiaq.

- "Honeycomb Image/Archive Cladding" er en dokumentar om den forbundne historie mellem bygningen Overformynderiet i København og det grønlandske marmorbrud i Maarmorilik. Filmen er instrueret af Tinne Zenner og Eva La Cour.

CPH:DOX skal tage større ansvar

Emile Hertling Péronard er ærgerlig over, at der ikke er flere film af grønlandske instruktører, som kunne køres i stilling til filmfestivalen.

- Det er selvfølgelig også et strukturelt problem, at vi simpelthen skal lave flere film selv. Der skal ganske enkelt flere penge til grønlandsk film, hvis vi skal kunne repræsentere os selv bedre,
siger han.

Samtidig efterspørger filmproduceren, at CPH:DOX tager et større kuratorisk ansvar for at repræsentere film fra Grønland ved selv at kontakte grønlandske filmorganisationer og opfordrer dem til at sende film ind til festivalen.

Og det er noget, CPH:DOX vil arbejde på til næste år.

- Der er næsten ikke noget, jeg hellere vil end at få film at se, der faktisk er lavet inde fra kulturen. Det er et emne, vi diskuterer meget, siger programchef Mads Mikkelsen.

CPH:DOX varer til den 3. april, og fra 1. til 10. april er det muligt at streame udvalg af dokumentarerne på festivalens hjemmeside.