Naalakkersuisoq erkender forvirring om nye corona-regler

Et sæt regler for forsamlinger blev ændret, da de skabte forvirring blandt borgere og organisationer. Naalakkersuisoq for sundhed erkender, at kommunikationen til befolkningen kan forbedres.
- Jeg ønsker da helt klart, at vi skal sikre en tilstrækkelig information til befolkningen. Så vores kommunikation udadtil kan blive bedre. Der er et klart forbedringspotential, siger Anna Wangenheim. Foto © : KNR / Malik Brøns
24. juni 2020 08:21

Der var formentligt meget at se til i Departementet for Sundhed i sidste uge. Tirsdag den 16. juni sendte Naalakkersuisut en ny bekendtgørelse ud med midlertidige regler for, hvordan man må forsamles.

Reglerne nåede dog kun at gælde i fire dage, for fredag den 19. juni blev en ny bekendtgørelse sendt ud med nye retningslinjer. 

Ifølge naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D), havde den første bekendtgørelse været for svær at forstå.

- Vi har valgt at reagere på de tilbagemeldinger, vi har fået fra befolkningen og fra organisationer. De (reglerne i den gamle bekendtgørelse, red.) kunne godt virke forvirrende, siger Anna Wangenheim til KNR.

LÆS OGSÅ Klarhed om corona-regler: Bryllupper slipper for strenge restriktioner

I den gamle bekendtgørelse stod der, at arrangementer højest måtte have 30 deltagere, hvis det var en forudsætning for afholdelsen, at der blev inviteret deltagere fra forskellige ‘områder’.

Men der var ikke en klar definition på, hvad forskellige ‘områder’ dækkede over, eller om der var undtagelser.

Bekendtgørelse skulle gøres ‘forståelig’

Det er nu blevet præciseret, at private arrangementer - eksempelvis bryllupper og konfirmationer - er undtaget fra restriktionerne i forhold til deltagere fra forskellige kommuner. Andre begivenheder må nemlig kun have lokale deltagere.

- Det er for at gøre det så enkelt som muligt at forstå reglerne på området, siger Anna Wangenheim.

Men hvordan kunne den gamle bekendtgørelse overhovedet komme ud, hvis den var svær at forstå? Havde man ikke lavet en ordentlig gennemlæsning hos Departementet for Sundhed?

- Det kan man selvfølgelig godt gisne om, men i forbindelse med fase et af genåbningen arbejder vi med korte tidsfrister, og der skal tages store beslutninger for rigtige mange mennesker.

- Derfor har vi været nødt til at være fleksible i forhold til at gøre bekendtgørelsen forståelig og anvendelig, siger Anna Wangenheim.

Ønske om bedre kommunikation

KNR forsøgte i hele sidste uge at få et interview med Anna Wangenheim, for at stille spørgsmål til indholdet i den gamle bekendtgørelse.

LÆS OGSÅ Nye regler for forsamlinger åbner op for nationaldagen

Her lød svaret dog, at naalakkersuisoq for sundhed ikke havde tid til at svare på spørgsmål. Forklaringen på tavsheden er ifølge Anna Wangenheim, at der skulle være styr på reglerne internt, før hun kunne give en udtalelse.   

- Det er for at sikre os, at vi har gjort et ordentligt stykke arbejde, før vi kan udtale os skarpt på de her ting. Ellers kan det give mere forvirring. Der har været ændringer, men vi er nødt til at drøfte mulige scenarier og eksempler på, hvad det ene og det andet kunne være, siger Anna Wangenheim.

Er der noget, du mener, at I kan gøre bedre efter denne sag med bekendtgørelserne? 

- Jeg ønsker da helt klart, at vi skal sikre en tilstrækkelig information til befolkningen. Så vores kommunikation udadtil kan blive bedre. Der er et klart forbedringspotential, siger Anna Wangenheim.