Klarhed om corona-regler: Bryllupper slipper for strenge restriktioner

Naalakkersuisut har opdateret retningslinjerne for private arrangementer. Det sker, efter der tidligere var forvirring om reglerne, lyder det fra naalakkersuisoq for sundhed.
Der må gerne inviteres gæster fra andre dele af landet til ens bryllup, så længe man sørger for at overholde reglerne for forsamlinger. Arkivfoto. Foto © : Connie Fontain / KNR
23. juni 2020 05:06

De, der har planlagt store bryllupper eller inviteret familie fra nær og fjern til konfirmation, kan ånde lettet op.

Private arrangementer af den art vil nemlig ikke være underlagt stramme corona-restriktioner. Det har Naalakkersuisut meldt ud i en ny bekendtgørelse fredag den 19. juni. 

Her står det, at indendørs og udendørs arrangementer, hvor det er en ‘forudsætning’ for afholdelsen, at deltagere rejser til fra andre kommuner, ikke må finde sted overhovedet. 

LÆS OGSÅ Nye regler for forsamlinger åbner op for nationaldagen

Dog er fødselsdage, bryllupper, konfirmationer, barnedåbe, dimissionsfester og begravelser undtaget, så længe arrangøren sørger for, at reglerne om antallet af gæster og andre foranstaltninger bliver overholdt. 

- De grønlandske traditioner med familiebegivenheder betyder meget, og vi har jo aktuelt ikke nogle smitteudbrud.

- Derfor har det været vigtigt for os, at man trods alt kan være sammen med familien, siger naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D), til KNR.

Smittespredning skal undgås

Regler for forsamling og afholdelse af arrangementer

Indendørs arrangementer må maks have 100 deltagere, så længe reglerne om afstand og hygiejne overholdes. Arrangøren må ikke opfordre personer fra andre kommuner til at deltage.

Udendørs arrangementer må maks have 250 deltagere, så længe reglerne om afstand og hygiejne overholdes. Igen må arrangøren ikke opfordre personer fra andre kommuner til at deltage.

Reglerne for forsamlinger gælder frem til den 1. august.

Hun forklarer, at man fra politisk side vil undgå store begivenheder, som sportsturneringer eller koncerter, som folk rejser til på tværs af kommunegrænser.

Derfor skal alle den slags begivenheder holdes internt for den enkelte kommunes borgere.

- Det er en del af en inddæmningsstrategi. Vi skal undgå at få coronavirus ud i de mindre byer og bygder, fordi vores geografi er udfordrende i forhold til den hjælp, man kan få fra sundhedsvæsenet, siger Anna Wangenheim.

Den nye bekendtgørelse kommer i kølvandet på en tidligere bekendtgørelse, der blev præsenteret på Naalakkersuisuts hjemmeside tirsdag den 16. juni i sidste uge. Og som førte en del forvirring med sig.

Manglede forklaring på spørgsmål

I den gamle bekendtgørelse stod der, at arrangementer højest måtte have 30 deltagere, hvis det var en forudsætning for afholdelsen, at der blev inviteret deltagere fra forskellige ‘områder’.

Det førte blandt andet til, at GM i fodbold blev aflyst af Grønlands Boldspil-Union.

Men i bekendtgørelsen stod der ikke noget om undtagelser for eksempelvis bryllupper eller fødselsdage. Der var heller ikke en klar definition på, hvad forskellige 'områder' dækker over. 

LÆS OGSÅ GM i fodbold er aflyst

KNR forsøgte hele sidste uge at få et interview med  Anna Wangenheim for at få svar på, om eksempelvis konfirmationer kun måtte have 30 deltagere, hvis nogle af gæsterne kom fra andre dele af landet.

Her lød svaret dog, at naalakkersuisoq for sundhed ikke havde tid til at svare på spørgsmål.

Anna Wangenheim forklarer nu, at den nye bekendtgørelse blev skrevet, da den gamle skabte forvirring.

- Vi har valgt at reagere på de tilbagemeldinger, vi har fået fra befolkningen og fra organisationer. Det (reglerne i bekendtgørelsen, red.) kunne godt virke forvirrende, siger Anna Wangenheim.