Naaja N. ser både vigtig og symbolsk værdi i Arktis

IA’s Naaja Nathanielsen har sammen med resten af IA interesseret har fulgt med i det landekrav på de 895.000 kvadratkilometer arktisk havbund, som Rigsfællesskabet i dag har fremsat.
Naaja Nathanielsen Foto © : Naaja Nathanielsen/IA
15. december 2014 15:52

- Selvfølgelig er det interessant både for Grønland og resten af rigsfællesskabet, hvis vi kan få ejerskab eller råderet over det her område af Nordpolen. Det er jo meget symbolsk, meget af det.

- Det er jo ikke, fordi der er så mange muligheder for at benytte området, siger Naaja Nathanielsen til KNR.

 

Global opvarmning gør isen interessant
Men selvom hun beskriver kravet som symbolsk, anser hun det stadig som vigtigt, at man tager en debat om, hvad området skal bruges til.

- Det er klart, at vi vil se mere trafik i området i de kommende år i og med, at isen forsvinder, og derfor er der også et stort behov for ikke bare at få afklaret ejerskabet til området, men også forholde os til, hvad det er, vi egentligt vil med Nordpolen, siger hun.

Læs også Danmark gør krav på kontinentalsoklen nord for Grønland

En debat, der ikke kun bør tages inden for Rigsfællesskabets grænser, hvis det står til IA.

- Vi ved, at det er et område med stor interesse, ikke bare for Grønland, Rusland, Canada eller Norge, men for hele verdenen. På samme måde som Antarktis er. Og derfor synes vi, det giver mening, at man også som verdenssamfund taler sig tilrette om, hvad det er vi vil med området, siger Naaja Nathanielsen.

Principiel debat
Det er ikke kun Danmark, der gør krav på området, der også grænser op til både Rusland og Canada.

Hvis FN’s havretskommission vurderer, at alle tre lande har et legitimt krav på territoriet, er det op til forhandlinger mellem landene at tegne grænserne.

Her mener Naaja Nathanielsen, at Grønland skal gøre sit krav gældende.

- Det er relevant, at vi gør krav på området, når vi mener, at vi har dokumentation for at sige, at det hænger sammen med Grønland, så det er da vigtigt.

- Men det er ligeså vigtigt, synes jeg, at vi tager debatten i verdenssamfundet om, hvad det er vi vil med området, mener Naaja Nathanielsen.

Læs også Kamp om den arktiske havbund for fremtidens skyld

Hun glæder sig til at blive sat mere ind i sagen, når det udenrigs- og sikkerhedspolitiske udvalg samt finans- og skatteudvalget bliver sammensat senere i dag.

- I og med, at de forskellige udvalg ikke har fungeret de sidste to måneder, så har vi jo heller ikke fået de sidste oplysninger, så dem regner jeg med, at vi får en gang i eftermiddag, siger Naaja Nathanielsen.