Múte med stor tak til de unge: Jeg ser jer som forbilleder

I går præsenterede naalakkersuisut den længe ventede ”Qamani”. Strategien for forebyggelse af selvmord, og der lød en dybfølt tak til specielt de unge.
Múte B. Egede præsenterede tirsdag aften naalakkersuisuts strategi om forebyggelse af selvmord. Foto © : Carsten Faurschou/KNR
21. februar 2024 16:51

- Tak for jeres mod, og tak fordi I turde stå frem. Jeg ser jer som forbilleder.

Sådan lød det blandt andet tirsdag aften fra Múte B. Egede, da han besøgte kulturhuset i Ilulissat for at præsentere den længe ventede Qamani. Strategien for at forebygge selvmord her i landet.

Allerede tilbage i begyndelsen af september sidste år, blev strategien præsenteret for landets politikere.

Det skete på verdensdagen for selvmordsforebyggelse 10. september.

Præsentationen tilbage i september kom efter massiv kritik fra blandt andet MIO af, at strategien har været længe undervejs, og at den i første omgang slet ikke involverede de unge.

Det var på trods af, at de unge i samarbejde med MIO var kommet med konkrete anbefalinger til, hvordan de kunne hjælpes, hvis de oplevede at have selvmord tæt inde på livet.

- De unge er kommet med 40 anbefalinger. Jeg vil desværre sige, at man ikke har lyttet til dem, sagde børnetalsmanden fra MIO Aviâja Egede Lynge om naalakkersuisuts første udkast til  strategien tilbage i maj måned sidste år til KNR.

De unge bliver hørt

Men tirsdag aften lød det helt anderledes fra formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede, da han præsenterede strategien for befolkningen.

- De unges erfaringer og behov har været centrale i forbindelse med strategien. Vi har lyttet nøje til de unges anbefalinger.

- De unge har udvist mod og har fortalt om det allersværeste og allerskrøbeligste. De har italesat tabuet, og aftabuiseret det. Jeg vil gerne takke de unge, da de har været med til at skabe en meget vigtig og nødvendig strategi, siger Múte B. Egede i en pressemeddelelse.

Den nye strategi er gældende frem til 2028.