Forældretests: Múte B. Egede vil gå til Mette Frederiksen

Ovenpå mødet med den danske socialminister har forholdet mellem Danmark og Grønland nået nulpunktet. Naalakkersuisut kræver handling fra den danske statsminister.
Foto © : Naalakkersuisut
13. december 2024 15:25

Rettelse: Artiklen er opdateret med en rettelse om interviewhenvendelse til Mette Frederiksen.

- Samarbejdet mellem Danmark og Grønland er blevet skadet. Der er blevet skabt en tillidskrise på grund af den manglende vilje til handling.  

Sådan lyder det fra Múte B. Egede ovenpå det møde, han holdt sammen med naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede, og den danske socialminister Sophie Hæstorp. 

Derfor vil han nu - som han truede med tidligere på ugen - gå til den danske statsminister Mette Frederiksen i et forsøg på at få hende til at håndtere sagen bedre: 

- Jeg vurderer, at dialogen med den danske regering nu er nået til et punkt, hvor statsministeren må inddrages. 

- Vi skal have klarhed over, om denne stilstand er den position, den danske regering ønsker at fastholde.

Usikker socialminister

Mødet med socialministeren handlede om brugen af forældrekompenteceundersøgelser af grønlandske forældre i Danmark. 

De to grønlandske ministre fremførte på mødet kravet om at stoppe brugen af de omdiskuterede tests. 

Men det krav har socialministeren altså indtil videre ikke imødekommet.  

- Reaktionerne var som følger: ”Vi forstår jer”, men det blev gentaget, at der mangler juridisk grundlag, siger Múte Bourup Egede om mødet.  

Múte Bourup Egede vurderer, at den danske socialminister Sophie Hæstorp Andersen ikke er i stand til at tage yderligere handling i sagen. 

Det er en udmelding, som stemmer godt overens med naalakkersuisoq for børn og unges vurdering af den danske ministers ageren på mødet: 

- Det er første gang, jeg har oplevet en så tøvende og usikker dansk minister, når det gælder om at handle, sagde Aqqaluaq B. Egede efter mødet. 

Yderst alvorligt

Og derfor har formanden for naalakkersuisut ikke tænkt sig at stoppe her. 

Han ønsker nu at finde ud af, om statsminister Mette Frederiksen deler holdningen med sin minister og ville derfor sende en formel henvendelse til hende fredag.  

- Hvis statsministeren vælger at fastholde denne position ligesom sin minister, så mener jeg, at vi står i en yderst alvorlig situation. Det kan ikke længere kaldes samarbejde, når manglende lydhørhed og vilje til handling er så tydelig.

Kritik af tests i anbringelsessager af grønlandske børn

  • I dag bliver fem gange så mange børn fra grønlandske familier i Danmark anbragt udenfor hjemmet i forhold til børn fra danske familier. Det viser en rapport fra 2022 foretaget af VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd i Danmark).
  • I 2023 pegede en rapport fra videnscentret VIVE på, at sagsbehandlere i danske kommuner mangler viden om grønlandsk kultur og sprog, og at det kan medfører misforståelser og fordomme. 
  • Samtidig har der også været kritik af brugen af de såkaldte forældrekompetenceundersøgelser (FKU) i anbringelsessager af grønlandske børn. Det skyldes, at testene er tilpasset vestlig kultur og normer.
  • I marts 2023 afsatte den danske regering 7,8 millioner kroner over tre år til, at der bliver lavet nye forældretest og vejledning i sager om mulige anbringelser af børn fra grønlandske familier i Danmark.
  • Det skete efter forhandlinger, hvor de grønlandske folketingspolitikere, Aaja Chemnitz (IA) og Aki-Matilda Høegh-Dam (Siumut), krævede penge til nye tests.
  • Oprindeligt skulle de nye tests være klar inden udgangen af 2023.
  • Den danske regering har i stedet igangsat en forundersøgelse, der skal lægge til grund for arbejdet med at udvikle nye tests. Forundersøgelsen skal være færdig inden udgangen af 2024.
  • I juni måned opfordrede Institut for Menneskerettigheder fem danske kommuner til at stoppe brugen af FKU-tests i anbringelsessager af grønlandske børn.
  • Københavns kommune og Esbjerg Kommune har valgt at følge opfordringen. Men flere danske kommuner anvender fortsat testene i anbringelsessager.
  • Senest har en sag i november i år i Thisted Kommune fået folk til at demonstrere i både Nuuk og København. Sagen handler om en kvinde fra Grønland, der fik tvangsfjernet sit barn efter fødslen.

Og fastholder hun socialministerens linje, kan det få store konsekvenser, siger formanden for naalakkersuisut. 

- Hvis det bliver tydeligt, at statsministeren heller ikke kan eller vil handle, så må vi tage endnu mere drastiske skridt.

KNR arbejder på at få et interview med statsminister Mette Frederiksen