Medie: Múte B. Egede kritiserer samarbejde med Lars Løkke Rasmussen

Forholdet til den danske regering er på flere områder kørt skævt. Især udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (S) udviser mangel på respekt, siger formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede.
Forholdet mellem Naalakkersuisut og den danske SVM-regering har store udfordringer, siger formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) til Politiken. Foto © : KNR / Henriette Simonsen
25. maj 2023 08:35

Forholdet mellem Naalakkersuisut og den tidligere danske, socialdemokratiske regering var god. Men det har ændret sig i en kølig retning med den nye SVM-regering.

Det siger formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), til Politiken.

Kritikken beror på flere sager inden for det seneste år. Det gælder blandt andet den forsinkede udredning af spiralsagen, kritikken af Aki-Matilda Høegh-Dams (S) nylige tale på grønlandsk i Folketinget og udnævnelsen af en dansk diplomat til posten som arktisk ambassadør.

Múte B. Egede kritiserer især udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) for ikke udvise den fornødne respekt for Grønland, herunder tempoet hen mod en mulig selvstændighed og Grønlands afvisning om at få en grønlandsk embedsmand på den arktiske ambassadørpost. 

- Jeg er i gang med at samle op på alle mine ministres samarbejde med Danmark. Enkelte steder er tendensen fin, andre steder er forholdet forværret, siger Múte B. Egede til Politiken.

Til Politiken siger Lars Løkke Rasmussen, at han er 'oprigtig ked af kritikken' og ser frem til at få afklaret nogle misforståelser med formanden for naalakkersuisut i juni, hvor toppen af den danske regering kommer til Nuuk til det årlige rigsmøde.