Múte B. Egede er ikke bekymret for samarbejdet i koalitionen

Siumuts bagland er forsat uenige med IA omkring uran som biprodukt, men formand for Naalakkersuisut Múte B. Egede mener ikke, det skal skille koalitionen ad.
- Vi har fundet hinanden, vi skal ikke forhindres af det ene spørgsmål, siger formanden for Naalakkersuisut omkring Siumuts holdning til uran som biprodukt. Foto © : Carsten Faurschou/KNR
31. juli 2023 16:16

Søndag var der valg til formandsposten i Siumut, og det bliver Erik Jensen, som forsat får lov til at lede det ene koalitionsparti.

Og resultatet falder i god jod hos formanden for Naalakkersuisut og formand for det andet kalitionsparti, Inuit Ataqatigiit.

- Jeg vil starte med at sige tillykke til Erik og den nye bestyrelse i Siumut. Jeg regner med, at vi fortsætter vores samarbejde med at skabe udviklingen for landet og befolkningen, siger Múte B. Egede til KNR.

Hvis Siumut havde fået ny formand, var der spekulationer om, at det kunne føre til et nyt valg til Inatsisartut inden længe. Men ligesom Erik Jensen forventer Múte B. Egede også, at samarbejdet i koalitionen fortsætter.

- Jeg regner med, at vi står stærkt sammen og fortsætter sammen endnu stærkere. Vi har nogle ting, vi skal drøfte efter generalforsamlingen, men jeg regner med, at vi sammen finder ud af målsætninger, som vi kan sarmarbejde om, som vi plejer, siger han.

Uran deler vandende

På generalforsamlingen blev Siumuts holdning til udvinding af råstoffer med uran som biprodukt også diskuteret.

Siumut er for, at uran på den måde kan følge med ud af fjeldet. Og i weekenden blev der sat tyk streg under, at man vil støtte mineprojekter i hele landet - også selvom de kan føre til, at der bliver udledt uran.

Men det er IA uenige i. Partiet fik gennemført et forbud mod udvinding af uran i Inatsisartut kort efter, at de vandt valget i februar 2021. 

Til KNR har politisk kommentator Sten Lund sagt, at uran vil blive ved med at være en udfordring for de to partier.

Det tager Múte B. Egede dog ikke så tungt.

- Vi har forskellige meninger om emnet, men vi stopper ikke med samarbejdet bare på grund af det. Vi skal fokusere på udvikling i samfundet og god politisk styring. Mit udgangspunkt er, at vores koalitionsaftale kommer før vores andre synspunkter. 

- Vi har fundet hinanden, vi skal ikke forhindres af det ene spørgsmål, siger formanden for Naalakkersuisut.

Da IA og Siumut dannede koalition i april 2022, blev de enige om, at der ikke skal udledes uran som biprodukt i deres regeringsperiode.