Muté suger læring og erfaring til sig på konference

Grønland skal suge læring til sig, hvis vi skal blive en succesfuld mine-nation.
Foto © : KNR
Skrevet af Jens Thorin
08. marts 2017 10:35

Erfaringer fra andre lande kan bruges til at opbygge en sund og effektiv mineindustri.

Det fastslår naalakkersuisoq for råstoffer Múte B. Egede fra Inuit Ataqatigiit, der har deltaget i en stor minekonference i Toronto, der er arrangeret af den canadiske mineindustris sammenslutning, PDAC.

Verdens største

Med 22.000 deltagere fra 125 lande er konferencen verdens største for mineralefterforskere og investorer.

- De andres udfordringer er de samme som vores, siger Múte Bourup Egede, der blev ledsaget af tre medlemmer af Inatsisartuts råstofudvalg og 50 repræsentanter for grønlandske virksomheder.

LÆS OGSÅ Grønland rasler ned af råstof-liste

Under konferencen blev der arrangeret et seminar specielt for den grønlandske delegation.

Her hørte de om erfaringer fra etablering af minedrift fra så forskellige steder som Papua Ny Guinea og Nunavut. Selv om disse to områder ligger på hver sin side af jorden, er det i sidste ende de samme tre ting, der afgør, om det er muligt at starte en mine.

LÆS OGSÅ Danske politikere hæmmer råstofudvikling

Forekomsten skal vurderes til at være tilstrækkeligt attraktiv, infrastrukturen skal være i orden - eller til at etablere - og samarbejdet mellem mineselskaber, regering og befolkningen skal være præget af enighed om udnyttelsen.

- Det er vigtigt, at befolkning og industri har samme interesser, siger Múte B. Egede, der var glad for bidragene fra de internationale oplægsholdere.