Camp Century: Ministerium vil ikke oplyse om mulig agent

Det danske forsvarsministerium vil hverken be- eller afkræfte, om danskeren, Erik Jørgen-Jensen, var udsendt af Forsvarets Efterreetningstjeneste i Camp Century under Den Kolde Krig.
Camp Century
Camp Century Foto © : U. S. Army
27. september 2018 08:04

Det er resultatet af en undersøgelse, som Forsvarsministeriet har foretaget i sit arkiv.

I foråret stod den 83-årige dansker, Erik Jørgen-Jensen, frem i en radioudsendelse i DR. Her fortalte han i detaljer om sit ophold på den amerikanske base, Camp Century, under Indlandsisen fra 1960 til 1963.

LÆS OGSÅ Danmark havde hemmelig agent på Camp Century

Ifølge Erik Jørgen-Jensen selv var han udsendt af Forsvarets Efterretningstjeneste for at observere og rapportere hjem om forholdene på basen.

I maj i år afviste udenrigsminister Anders Samuelsen på et samråd, at Udenrigsministeriet kunne finde oplysninger om Erik Jørgen-Jensen i ministeriets arkiv. Dog skulle Forsvarsministeriet undersøge sine arkiver for mulige detaljer om manden.

LÆS OGSÅ Samuelsen afviser kendskab til dansk agent

Og det er nu den undersøgelse, som er færdig. Til KNR oplyser Forsvarsministeriet i en mail, at Erik Jørgen Jensen var værnepligtig fra 1957-1958.

Men tilføjer: ”Forsvarsministeriet kan ikke komme yderligere ind på forhold vedr. Tuk Erik Jørgen Jensens ansættelse eller ophold på Thule (herunder Camp Century, red), da Forsvarets Efterretningstjeneste generelt ikke udtaler sig om ansættelsesforhold,” lyder ministeriets svar til KNR.