Minister om ny politisk rådgiver: Det er hardcore sikkerhedspolitik

Danmark skal have en sikkerhedspolitisk rådgiver i Grønland. For truslerne mod Arktis bliver mere og mere komplicerede, lyder det fra forsvarsminister Trine Bramsen. 
Forsvarsminister Trine Bramsen har været på et døgn langt besøg i Nuuk og Kangerlussuaq. Foto © : KNR / Malik Brøns
07. august 2020 06:36

Forsvarsministeriet vil fremover have en politisk rådgiver udstationeret i Nuuk.

Rådgiveren skal være bindeled mellem de danske og grønlandske myndigheder i de sikkerhedspolitiske spørgsmål, der løbende fylder mere og mere på verdens største ø.

LÆS OGSÅ Grønland og Danmark underskriver erklæring om cybersikkerhed 

For i en tid hvor russere, kinesere og ikke mindst amerikanerne har vendt spotlightet mod Arktis, og hvor isen smelter og åbner nye sejlruter, og hvor russiske ubåde og andet isenkram fra fremmede stater kan gemme sig omkring Grønland,  skal en dansk sikkerhedsrådgiver fra Forsvarsministeriet være udstationeret hos Arktisk Kommando i Nuuk.

- Forsvarspolitik bliver stadig mere politisk. Der er mange flere aspekter end bare de traditionelle krudt og kugler, siger Trine Bramsen.

Dør om dør med amerikansk konsul

Rådgiverposten vil besættes af skiftende embedsmænd fra Forsvarsministeriet. I forvejen har Forsvaret Arktisk Kommando i Nuuk, der varetager de operative dele af beredskabet og suverænitetshåndhævelsen i Grønland.

Og det bliver da også bag Forsvarets mure, at den nye rådgiver får kontor. Men kunne rådgiveren i virkeligheden ikke bare have fået kontor hos Rigsombuddet, som er en institution under Statsministeriet?

Det afslår Trine Bramsen blankt: 

- Det her handler om hardcore sikkerhedspolitik. Og verden ser altså anderledes ud i dag, end den gjorde for bare få år siden, siger Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ Se billeder: Amerikansk konsulat hejser flag i Nuuk

Og derfor skal embedsmanden sidde blandt Forsvarets folk hos Arktisk Kommando. 

På den måde kommer den politiske rådgiver til at sidde dør om dør med USA's nye konsul i Nuuk, Sung Choi, der tiltrådte i juni.

Foto © : KNR / Malik Brøns

Pressemøde foran Hans Egedes Hus i Nuuk. Foto: Malik Brøns, KNR

 

Oprettelsen af den danske rådgiverstilling har dog ikke noget at gøre med, at USA lige har gjort det samme, understreger Trine Bramsen.

- Den her beslutning har jeg truffet for længere tid siden, så det har ikke noget med det at gøre. Det her handler om det dansk-grønlandske samarbejde, siger hun.

Ikke nok at tale i telefon

Rådgiverens job bliver at være tættere på de grønlandske politikere og have en tæt dialog og sparring. 

- Og lige præcis når det handler om sikkerhed, så er der mange ting, vi kan tale om i telefonen, men der er også nogle ting, som er bedre, hvis man taler om det, når man er tæt på hinanden, siger Trine Bramsen.

LÆS OGSÅ Ekspert: God idé med milliarder til overvågning af Arktis

Trine Bramsen har tilbragt et døgn i Grønland. Hun har blandt andet holdt møde med Steen Lynge, der er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og energi (Demokraatit).

De har drøftet, hvordan 1,5 milliarder kroner fra forsvarsbudgettet skal bruges til overvågning af Atkis. 

Hun har også åbnet forsvarets nye InterForce kontor og besøgt en veterancafé i Nuuk.