Mineselskab trækker Selvstyret i retten over afslag

Selvom stævningen ikke kommer bag på naalakkersuiust, er de frustrerede over, at Greenland Minerals ikke respekterer uranloven.
Greenland Minerals fik i 2007 tilladelse af Danmark og Grønland til at undersøge mulighederne for at anlægge en mine i Kuannersuit-fjeldet i Sydgrønland. Foto © : KNR / Malik Brøns
24. maj 2024 16:39

Greenland Minerals A/S har stævnet Grønlands Selvstyre. Det gør de, fordi naalakkersuisut har givet dem afslag på en ansøgning om udnyttetilladelse ved Kuannersuit.

Greenland Minerals fik i 2007 tilladelse af Danmark og Grønland til at undersøge mulighederne for at anlægge en mine i Kuannersuit-fjeldet i Sydgrønland.

Men det blev der sat en stopper for, da et flertal i Inatsisartut i 2021 besluttede at droppe planerne om at udvinde sjældne jordarter i en ny mine i Kuannersuit-fjeldet. Noget som Kammeradvokaten har vurderet, kan ende med at koste statskassen et større milliard beløb.

Naalakkersuisut gav 1. juni 2023 Greenland Minerals afslag på deres ansøgning. Den var nemlig i strid med uranloven.

Det skriver Departementet for Erhverv, Handel, Råstoffer, Justitsområdet og Ligestilling i en pressemeddelelse.

Mangel på respekt

Naalakkersuisut er ikke overraskede over stævningen.

- Selvom stævningen var ventet, er det naturligvis en stor ærgrelse, at Greenland Minerals A/S ikke respekterer uranloven og dens rækkevidde. Naalakkersuisut har fulgt loven, som forventes, og som vi er forpligtet til, siger naalakkersuisoq for råstoffer, Naaja H. Nathanielsen i pressemeddelelsen.

Udover Selvstyret stævner Greenland Minerals også naalakkersuisut, formandens departement, Departementet for Erhverv, Handel, Justitsområdet og Ligestilling, Departementet for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, Råstofstyrelsen og Miljøstyrelsen for råstofområdet.

Derudover er også Inatsisartut samt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Det frustrerer Naaja H. Nathanielsen, at et dansk ministerium og Inatsisartut bliver stævnet på grund af en beslutning, som naalakkersuisut har taget.

- Det eneste formål med dette er at skabe uro og pålægge institutioner uden relevans for sagen en økonomisk og administrativ byrde. Det er beregnende og siger alt om, hvilket selskab de er, og hvor lidt respekt de har for det land, hvor de ønsker en minetilladelse, siger hun.