Mina voksede op med historier om mumierne: De flygtede fra nordboerne

Grønlands Nationalmuseum arbejder på at få mumier fra Uunartoq-øen hjem. Mina Adolfsen er vokset op i området og håber også, at det bliver en mulighed.
Her er en af de kvindelige mumier, der ligger ved siden af kassen med mumiet af et spædbarn. Forskere skal nu finde ud af, om det er hendes spædbarn. Foto © : R. Fortuna 2024
07. juni 2024 14:35

- Ifølge mine forældre, mine aner, var de personer, der senere blev mumier, flygtet til den anden side af sundet blandt store nedrullede sten, siger Mina Adolfsen.

Hun fortæller om de op mod 15 mumier, som blev fjernet fra en stor gravplads på Uunartoq i Sydgrønland i 1929. De blev taget med til USA af en amerikansk opdagelsesrejsende.

Nu er de endelig kommet et stykke af vejen hjem. I sidste uge ankom de nemlig til Danmark, hvor de bliver opbevaret, indtil Grønland har faciliteter til at tage dem hjem.

Grønlandske mumier i USA

  • Op mod 15 mumier blev taget fra en stor gravplads på Uunartoq i Sydgrønland i 1929 af den amerikanske antropolog Martin Luther. Herefter blev de bragt til USA.
  • Mumierne har været opbevaret på Harvard University, hvor de er blevet brugt til forskning.
  • Det er endnu uvist præcist hvornår, mumierne er fra, men det anslås, at de er fra 1600-tallet.
  • Udover mumier blev der også taget gravgaver. I gravgaverne er der ingen europæiske spor efter hvalfangere, og derfor regnes mumierne for at være fra før koloniseringen.
  • Gennem fem år har Grønlands Nationalmuseum arbejdet for, at Grønland overtager retten over mumierne, hvilket nu er lykkedes.
  • Mumierne skal opbevares på Retsmedicinsk Institut, Globe Instituttet, ved Københavns Universitetet, hvor Grønlands Nationalmuseum i forvejen har mumie- og dinosaurerrester opbevaret.

Mina Adolfsen er fra Alluitsup Paa, som er tæt på Uunartoq-øen. Hun er vokset op mod fortællinger om mumierne og er derfor glad for at høre, at Grønland nu har overtaget retten over mumierne.

Ifølge historierne var de grønlændere, som blev til mumierne, bange for nordboerne.

- De gav nordboerne skylden, da de ankom. Det siges, at de flygtede af frygt for dem.

- De fortællinger har jeg aldrig glemt, siger hun.

Hun håber, at mumierne kommer tilbage til Grønland. Og hun er ikke den eneste.

Mina Adolfsen er glad for, at mumierne er kommet til Danmark, og at Grønland nu har overtaget retten over dem.. Foto © : Privat

Håber at få mumierne hjem

Christian Koch Madsen, der er souschef og museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum, har fulgt mumierne fra USA til Danmark.

Han var også til stede, da kasserne med mumierne blev åbnet i en kælder under Panum Instituttet i København mandag.

Over fem år har Grønlands Nationalmuseum arbejdet for, at Grønland overtager retten over mumierne.

Det er nu lykkedes, og Christian Kock Madsen håber, at det bliver muligt at få mumierne til Grønland.  

- Vi har prøvet at sætte gang i den proces i en del år efterhånden, men vi håber, at det kan lade sig gøre inden for en overskuelig årrække. Grønland er på vej mod nye tider.

- Og lige med menneskerester mener vi, at de fortjener at være hjemme i deres land, hvor deres familier ligger begravet, og hvor efterkommerne stadigvæk lever, siger han.

Også leder af Grønlands Naionalmuseum Daniel Thorleifsen håber, at mumierne kan bringes hjem. 

- For det første håber vi, at de bringes tilbage til Grønland og indgår i vores egen forskning. Hvis vi udforsker deres kulturelle skikke for eksempel med tatoveringer og andet, så mener jeg, at vi ville få større kendskab til vores identitet og historie, siger han.