Mimi Karlsen: Vi har ingen planer om at nedgradere Qaqortoq Sygehus

Sundhedsledelsen arbejder stadig på at skaffe kirurger til regionssygehuset i Qaqortoq, så fødestedet kan åbne igen. Det siger naalakkersuisoq for familie og sundhed, Mimi Karlsen.
Region Kujataas sygehus i Qaqortoq skal forblive et sygehus og ikke nedgraderes til et sundhedscenter, slår naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen, fast.
20. september 2022 07:03

- Vi har ingen planer om at nedgradere regionssygehuset i Qaqortoq.

Så klart formulerer naalakkersuisoq for familie og sundhed, Mimi Karlsen (IA), fremtidsplanerne for hovedsygehuset i Region Kujataa.

Sagen kort - lukning af fødested i Qaqortoq

I august meddelte Departement for Sundhed, at Qaqortoq lukker som fødested frem til januar 2023.

Sundhedsledelsen har forgæves forsøgt at få ansat en kirurg til regionssygehuset over en længere periode.

En kirurg er nødvendig for at kunne opretholde et fødested, hvis der opstår kejsersnit, blødningskomplikationer eller kritiske tilstande hos den nyfødte.

I stedet skal gravide kvinder i Sydgrønland ind til nytår flyve til Nuuk for at føde på Dronning Ingrids Hospital.

Både Ernisussiortuunerit Kattuffiat (Jordemoderforeningen) og Peqqinnissaq Pillugu Kattuffiit, PPK (Det Grønlandske Sundhedskartel) har ellers udtrykt bekymring for fremtiden for regionssygehuset i Qaqortoq.

Her er frygten, at sygehuset kan være på vej til at blive nedgraderet til et sundhedscenter.

LÆS OGSÅ Bekymring fra jordemødre: Qaqortoq Sygehus kan ende som sundhedscenter

Bekymringen kommer efter, at sygehuset har måtte lukke som fødested foreløbig frem til januar næste år, fordi der mangler kirurger, som blandt andet er nødvendige under fødsler med kejsersnit.

I stedet må gravide kvinder flyve til Nuuk for at føde på Dronning Ingrids Hospital.

Men sundhedsvæsenet arbejder benhårdt på at tiltrække kirurger til sygehuset i Sydgrønland, siger naalakkersuisoq Mimi Karlsen.

Hun har netop været i Danmark for at besøge den enhed, der arbejder med at rekruttere sundhedspersonale til Grønland.

- De samarbejder med fagforeninger og a-kasser og rejser rundt forskellige steder for at finde folk, der kan rekrutteres til Qaqortoq, blandt andet fra Odense Universitetshospital og Rigshospitalet og andre steder. Så der bliver stadig arbejdet hårdt på at finde kirurger til Qaqortoq, siger Mimi Karlsen.

Bekymring: Én kollegas opsigelse fører til flere opsigelser

Hos Ernisussiortuunerit Kattuffiat og PPK går bekymringen dog på mere og andet end blot sygehuset som fødested.

For når én faggruppe, som for eksempel kirurger, forlader et sygehus, er der stor risiko for, at andet fagpersonale også vælger at tager deres tøj og søge et andet sted hen.

Det forskellige sundhedspersonale er nemlig så afhængige af hinanden til en lang række behandlinger, at det kan være svært at få tingene til at hænge sammen uden den ene eller anden faggruppe.

Ledelsen i fagforbundene inden for sundhedsvæsenet er derfor bekymrede for, at regionssygehuset i Qaqortoq bliver nedgraderet til et sundhedscenter, hvis ikke fødestedet snart åbner igen - med det personale, der hører til dér. 

LÆS OGSÅ Mangel på kirurger lukker Qaqortoq som fødested resten af året

Og Mimi Karlsen har stor forståelse for personalets ønsker og bekymringer.

- Det er jo ikke mærkeligt, at man ønsker kolleger der, hvor man arbejder. Det gælder i alle andre byer her i landet, også i Nuuk. Men vi forsøger stadig at rekruttere de nødvendige folk til Qaqortoq, siger hun.

Formanden for jordemødrene, Anna Schurmann, henviser til, at fødesteder i både Uummannaq og Aasiaat blev midlertidigt lukkede i henholdsvis 2017 og 2019. Men ingen af dem er åbnet igen.

Derfor frygter hun, at Sydgrønlands fødested kommer til at lide samme skæbne.

Over for KNR vil Mimi Karlsen ikke love, at det samme ikke sker med Qaqortoq. Men, siger hun:

- Jeg som politiker kan ikke stille en garanti. Men vi arbejder hårdt på, at der kommer en kirurg til Qaqortoq.