Lang vej endnu: Millioner og transport mangler ti måneder før Pan Am

Stort arbejde venter 10 måneder før Pan Am i håndbold. Finansiering og transport af deltagerlandene mangler stadig at falde på plads.
Skrevet af Mads Pedersen
07. september 2017 07:50

GHF har sammen med en foreløbig styregruppe arbejdet for, at forbundets plan om at arrangere Pan Am 2018 i Nuuk kan blive til en realitet. Men der er stadig store udfordringer, der skal håndteres.

Der var ikke mangel på begejstring, da nyheden om, at Nuuk havde vundet konkurrencen om afholde mesterskaberne i håndbold.

- Det er med stor glæde, at jeg har modtaget resultatet om, at valget som arrangør af Pan Am 2018 er tilfaldet Grønland. Det vil være den største senior-sportsbegivenhed nogensinde afholdt i Grønland, og det giver GHF mulighed for at få opfyldt ønsket om at vise internationale landskampe af topkvalitet på  hjemmebane, udtalte daværende GHF-formand, Nuka Berthelsen, tilbage i sommeren 2016.

Den daværende formand forudså to års hårdt arbejde med budgettering og sikring af midler til arrangementet.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut klar med millioner til Pan Am i Grønland

Lang vej igen

Noget tyder på, at arbejdedet har været mindst lige så hårdt som forventet. Ti måneder før Pan Am skal gennemføres i juni 2018 kan GHF endnu ikke melde ud, om forbundet har eller får fundet sponsorater til at dække de mange udgifter, arrangementer kræver.

Det er blevet meldt ud, at det vil koste omkring 13 millioner kroner at arrangere De Pan Amerikanske Mesterskab. Men den største udgiftspost til arrangementet, transport af deltagerlandene, giver forbundet store udfordringer.

LÆS OGSÅ En række ting mangler for at Pan Am kan afholdes

Formanden for GHF, Jørgen Olsen, fortæller, at Grønland i forbindelse med ansøgning om værtsskabet af Pan Am tilbød at betale og arrangere de deltagende landes rejse. Og det har vist sig svært.

- Nogle af de rejsebureauer, som vi har haft kontakt til, er bakket ud. Det er blandt andet derfor, at vi er bagud, fortæller han til KNR.

LÆS OGSÅ De Panamerikanske mesterskaber til Grønland i 2018

De problemer er stadig ikke løst, og i takt med at tiden går, bliver prisen også højere. Det betyder, at den del af budgettet, der er sat af til transport af deltagerlandene, er skredet.

Naalakkersuisut og Kommuneqarfik Sermersooq har tilsammen givet Grønlands Håndbold Forbund mere end 4 millioner kroner i støtte.

Derudover har forskellige forbund som GIF, GHF og ESG bidraget med cirka fire millioner kroner. I alt er der sponsorater for cirka otte millioner kroner på plads. Men der mangler stadig mindst fem millioner i forhold til det oprindelige budget for mesterskabet.

- Vi er i dialog med folk, der kan søge sponsorater, siger Olsen.

Tilbage i maj kunne GHF oplyse, at forbundet havde etableret en styregruppe, der skulle stå for budgettering og for at finde midler til afvikling at Pan Am 2018 i Nuuk.

GHF-formanden oplyser, at den påtænkte formand af styregruppen har været nødsaget til at trække sig af personlige årsager. Det har også været med til at forsinke arbejdet.