Milliardregning venter de nyfødte
Det er sagt før.
Situationen er ikke holdbar, og hvis udviklingen fortsætter, vil der mangle en milliard i landskassen i 2030. Penge, der skal bruges til at forsørge de ældre, der kun bliver flere af, og som derfor skal bruges flere penge på, både til pensioner, ældreboliger og sundhedsydelser. Samtidig er der alt for få, der gennemfører en uddannelse.
En udfordring, som de voksne skal løse. Voksne, der vil blive færre af.
Ud over at vi bliver ældre, er der mange, der flytter fra Grønland, og der bliver færre unge i den arbejdsdygtige alder.
Det er nogle af udfordringer, som Naalakkersuisut står overfor, og som naalakkersuioq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen, forholdt sig til i går, da hun præsenterede en holdbarheds- og vækstplan.
Blandt de unge, der bliver alt for få af, er der samtidig for få, der gennemfører en uddannelse. Derfor skal 70 % af de unge, der afsluttede folkeskolen i 2015, om tyve år have taget en uddannelse, som kan bruges i erhvervslivet.
- Og vi må erkende, at der er mange forskellige justeringer i indretningen af samfundet, hvis de ønskede effekter skal vise sig, så det kan udgøre en fælles ramme for at sikre velfærd og velstand for fremtidige generationer, skriver Randi Vestergaard Evaldsen i sin plan.
Overordnet indeholder Naalakkersuisuts Holdbarheds- og vækstplan fire reformspor.
Planen skal øge antallet af uddannede. Naalakkersuisut vil også fremme vækst og gøre klar til, at vi kan tjene penge fra flere forskellige erhverv. Den offentlige sektor skal blive mere moderne og velfærdsydelser, såsom pensioner, skal tilpasses landets økonomiske formåen.