Miljøorganisation jubler over pause for dybhavsminedrift

Det giver os tid til at blive klogere, lyder det fra WWF i Grønland, efter at naalakkersuisut har tilsluttet sig FN’s forslag om at sætte minedrift på den dybe havbund på pause.
Naalakkersuisut deler den internationale bekymring over de ukendte miljøforhold ved dybhavsminedrift og har derfor tilsluttet sig en international forsigtighedspause på maksimalt to år. Foto © : Igor Kardasov / Genrebillede
Skrevet af Thor Bill
23. marts 2024 10:42

- Vi er jo selvfølgelig enormt glade og enormt taknemmelige.

Sådan lyder det fra Malene Lynge, der er direktør for WWF (Verdensnaturfonden) i Grønland, efter at både naalakkersuisut og den danske regering har valgt at bakke op om FN’s forslag om en forsigtighedspause på dybhavsminedrift.

Miljøorganisationen har nemlig i flere måneder kæmpet for at få sat en stopper for minedrift på bunden af havet, fordi man på nuværende tidspunkt ikke ved nok om, hvilke konsekvenser det kan have for havmiljøet.

- Vi er ikke helt i mål, men det er så tæt på, som vi kan komme. Så vi er rigtig glade for, at man nu vælger at tage den her pause, siger Malene Lynge.

Forsigtighedspausen betyder nemlig, at dybhavsminedrift i grønlandske farvande ikke er tilladt i en periode på op til to år.

I mellemtiden skal FN udarbejde et sæt internationale regler på området, ligesom der skal indhentes viden om de miljømæssige konsekvenser.

Og det vil være meget gavnligt, mener Malene Lynge.

- Vi håber i hvert fald, at der bliver tilvejebragt tilstrækkelig viden, så man kan træffe beslutninger på det rigtige grundlag. Det er ligesom det allervigtigste. Og hvis vi på nogen måde kan bidrage til enten at levere viden eller at sikre, at det kan ske, så vil vi rigtig gerne det.

Malene Lynge, direktør i WWF i Grønland, glæder sig over den grønlandske tilslutning til forsigtighedspausen. Foto © : KNR

WWF-direktøren har tidligere fortalt, at hun frygter for dyre- og plantelivet i havet, hvis der sættes gang i dybhavsminedrift. Og at det blandt andet vil kunne skade fiskeriet i Grønland.

Derfor håber hun også, at pausen i sidste ende kan føre til et decideret forbud mod dybhavsminedrift.

- Vi håber, at den viden, man får indsamlet i løbet af den her periode, vil vise, at det ikke kan svare sig at udforske mineraler på havets bund, siger hun.

Sender signal til Norge

Udmeldingen fra naalakkersuisut og den danske regering kommer et par måneder efter, at det norske storting besluttede at tillade dybhavsminedrift i norske farvande.

En beslutning der fik mange miljøorganisationer til at råbe op. Heriblandt altså også WWF i Grønland.

Men også miljøorganisationen Greenpeace Danmark har været på barrikaderne og kæmpet mod dybhavsminedriften. Og her glæder man sig også over, at både Danmark og Grønland nu bakker op om forsigtighedspausen.

Det sender nemlig et stærkt signal til naboerne i Norge, mener projektleder i Greenpeace Danmark Sussi Lillelund.

- Udmeldingen fra rigsfællesskabet er et vink med en vognstang til vores norske naboer, som for nylig har vedtaget at tillade minedrift på dybhavsbunden i norsk farvand og dermed modsætter sig anbefalingerne fra videnskaben, udtaler hun i en pressemeddelelse.

- Dybhavet er et af de sidste uberørte områder på kloden. Det er på sin plads, at det globale nord for en gangs skyld lærer af fortidens fejl og ikke bare udvinder, hvad udvindes kan, uden at se videnskaben eller berørte samfund i øjnene, siger hun videre.

Greenpeace udførte i november en protestaktion mod dybhavsminedrift i Stillehavet. Foto © : Martin Katz / Greenpeace

I udmeldingen fra naalakkersuisut fremgår det, at tilladelser til efterforskning af dybhavsminedrift fortsat er tilladt, men at udnyttelse altså ikke kan blive tilladt under forsigtighedspausen.

Selvstyret har allerede modtaget en ansøgning om efterforskningstilladelse fra et mineselskab.