Mike Keen tilbagelægger nu den sidste bid af rejsen

Den engelske eventyrer Mike Keen er fast besluttet på at ro det sidste stykke op til Qaanaaq, efter han sidste år måtte afbryde sin 3.000 kilometer lange tur fra syd til nord.
De 850 kilometer fra Upernavik til Qaanaaq er den sværeste del af turen på grund af isen, vejret og hvor afsides det er. Foto © : Arina Kleist
31. juli 2024 14:01

En kajak, grønlandsk proviant og åbent vand. Sådan var forholdende i 76 dage, da den engelske kok Mike Keen i sommeren sidste år roede fra Qaqortoq til Upernavik. En tur på intet mindre end 2.200 kilometer.

Rejsen skulle ellers være gået helt til Qaanaaq, men han måtte opgive før tid, da havisen satte en stopper for den ambitiøse mission.

Nu er han tilbage og i gang med at færdiggøre turen. Fredag roede han afsted fra Upernavik for at tilbagelægge de sidste 850 kilometer til Qaanaaq.

Man skulle tro, at det ville være nemmere end sidste års bedrift, men det er den sværeste del af turen på grund af isen, vejret og hvor afsides, det er.

- Jeg vil gerne overnatte i bygder i stedet for at slå lejr.

- Så det vil jeg prøve, men jeg kan blive nødt til at springe nogle bygder over, fordi jeg også har lidt tidspres nu, siger Mike Keen, som regner med at ro 50 kilometer om dagen.

Brevpost til vands

På sin rejse nordpå fra Upernavik kan han passere otte bygder, hvor den sidste er Kullorsuaq. Når han kommer til Melvillebugten, vil han ikke have flere bygder at passere.

- Der er de lange 300 kilometer over Melvillebugten, hvor jeg ikke vil blive længe, fordi jeg konstant vil være bange for bjørne. Der er heller ikke mange steder at slå lejr.

Sidste år levede han kun af grønlandsk proviant på rejsen, og det har han også tænkt sig at gøre i år.

- Jeg har masser af forskellige poser med fantastisk mad med igen. Jeg har noget hval, tørret fisk, snekrabbe og nikkut, så jeg er godt dækket ind med mad, siger Mike Keen.

Sidste år lovede han at aflevere tre breve fra beboere i Qaqortoq og Arsuk til Qaanaaq. Brevene har nu været et år undervejs, men nu nærmer det sig, at Mike Keen endelig kan holde sit løfte.

Mike Keen forventer nemlig at nå Qaanaaq 25. august, og du kan følge hans rejse her.