Mike Keen roede op ad vestkysten. Nu smager han tørret sælblod i Tasiilaq

Den engelske kok Mike Keen er vild med Grønland. Derfor opholder han sig nu på østkysten, hvor han arbejder som kok og forsøger at smage alt Grønland har at byde på.
Mike Keen er vendt tilbage til Grønland, så han kan smage endnu mere grønlandsk mad. Foto © : Jørgen Semionsen
18. april 2024 12:58

For knap et år siden roede han i kajak fra Qaqortoq til Upernavik. Nu er Mike Keen tilbage i Grønland.

Denne gang er han dog rejst mod øst til Tasiilaq.

- Jeg ror ikke i kajak den her gang. Det kan man heller ikke, fordi der er is over det hele. Jeg er kok i det lille hotel The Red House, siger englænderen, som er kok.

Han har nu været i Tasiilaq i otte uger, og om to uger vender han tilbage til London.

Grunden til, at han søgte efter muligheder for at komme tilbage til Grønland, er, at han vil smage alt det, Grønland har at byde på.

I de 76 dage sidste sommer, da han roede op af den grønlandske vestkyst, spiste han kun grønlandske delikatesser. Og det fortsætter han med nu.

- En del af mit besøg her er at fortsætte diæten, som jeg gennemgik, da jeg roede fra Qaqortoq til Upernavik sidste år. Jeg følte mig fantastisk på den tur, siger han.

Og efter otte uger med samme diæt kan han se forskellen.

- Jeg har tabt mig 12 kilo allerede, selvom jeg ikke har udøvet intense fysiske aktiviteter. Jeg er fuld af energi og sover rigtig godt, siger Mike Keen.

Har smagt alt på sælen

Mike Keen fortæller, at han ikke længere kan undvære grønlandsk mad. Under sit besøg prøver han østgrønlandske delikatesser, som adskiller sig lidt fra vestgrønlandske. 

- Jeg tror, at jeg har smagt alle dele af sælen. Så da jeg hørte om gæret sælblod, måtte jeg prøve det, siger han og fortsætter:

- Det var meget stærkt og smagte stærkt af blod. Jeg elskede det.

Tørret sælblod kaldes også sælkaramel.

Mike Keen er taknemlig for den behandling, han har fået i Tasiilaq.

- Fangerne her er fantastiske. Så snart de så, at jeg var interesseret i mad, sagde de: kom og smag det her. Jeg deltog i en sælfangst forleden, det var fascinerende, en fantastisk oplevelse, siger han.

Under sin kajaktur sidste år sendte Mike Keen prøver af sit ekskrement til Grønlands Naturinstitut. Resultaterne vil han først få næste år, forklarer Aviaaja Lyberth Hauptmann fra Ilisimatusarfik. Han udgiver snart en bog omkring mad og opskrifter, som er baseret på hans oplevelser i Grønland. 

Men Mike Keen er ikke helt færdig med at ro. Da han begav sig afsted fra Qaqortoq i april sidste år, var planen at ro i 100 dage og nå til Qaanaaq, men han måtte stoppe i Upernavik.

Derfor vil han til august tilbagelægge den sidste del af distancen til Qaanaaq.

@eatyourenvironment What a breakfast! Raw seal fat, seagull egg yolk, cod and crowberries. Great way to start the day - hit the gym then back in the kitchen... . . . #eastgreenland #mikekeen #eatyourenvironment #tasiilaq #visitgreenland #visiteastgreenland #naturaldiet ♬ original sound - Mike Keen