RAPPORT Mere fokus på børns rettigheder

Det kræver en større indsats fra Grønlands side, hvis vi skal bryde den negative sociale arv. Det slår Institut for Menneskerettigheder fast i deres eftersyn af menneskerettighederne her i landet.
Menneskerettigheder, rapport
Foto © : KNR
Skrevet af Jonas Fievé
17. november 2016 14:21
Versionist Erna Lynge

Hvis vi ikke i fremtiden skal ende med en gruppe borgere med så store sociale problemer, at de hverken tage vare på dem selv eller deres børn, er det strengt nødvendigt, at vi får brudt den negative sociale arv. 

- Børns rettigheder er det allerstørste og vigtigste punkt at arbejde med, siger direktør for Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen til KNR. 

Læs også Menneskerettighederne til eftersyn

Brug for en tidlig indsats

I en undersøgelse fra 2008 anslog SFI, at 27 procent af alle grønlandske børn havde været udsat for omsorgssvigt i nogen eller alvorlig grad. Det er derfor nødvendigt at få brudt med den sociale arv.

- Ellers bliver billedet ret trist i fremtiden, da vi vil stå med en række børn, som ikke har fået den fundamentale undervisning, så de kan klare sig i fremtiden, siger formand for Grønlands Råd for menneskerettigheder, Inge Olsvig Brandt, som har været med til arbejdet med at kigge menneskerettighederne efter i sømmene.

Rapporten anbefaler derfor, at kommunerne skal styrke indsatsen, så de kan gribe ind over for omsorgssvigt i tide.

Desuden skal man bliver bedre til at støtte udsatte familier, herunder at hjælpe arbejdsløse forældre i arbejde, så man på den måde kan hive dem ud af fattigdom.

- Sådan som det er nu, så holder vi fast i nogle uheldige forhold, der gør, at nogle mennesker får muligheder, og andre har ikke de samme muligheder, og det kan vi ikke være bekendt, siger Inge Olsvig Brandt, som er formand for Grønlands Råd for menneskerettigheder.