Med kurs mod centralisering

Landets erhvervsuddannelser skal centraliseres og rationaliseres. Det betyder at skipperuddannelserne, Maritimskolen i Paamiut samt Fanger- og Fiskerskolen i Uummannaq skal samles i ét center. Det får navnet Center for Maritime Uddannelser og bliver placeret enten i Nuuk eller i Sisimiut.

Sådan lyder ønsket fra Naalakkersuisuts side, fremgår det af den uddannelsesstrategi, som naalakkersuisoq for uddannelse, Palle Christiansen fremlægger i Inatsisartut tirsdag eftermiddag.

Og centret skal efter planen være klar til brug senest 1. august næste år.

Målet med at lægge uddannelsernerne sammen er bl.a. at opnå større synergieffekt og stordriftsfordele. Og Naalakkersuisut regner med at det vil munde ud i mindre frafald og dermed flere dimittender.

Derudover vil regeringen undersøge, om man kan flytte de fleste af Jern- og Metal Skolens nuværende aktiviteter til Sisimiut og samtidig etablere 1-årige erhvervsgrunddannelsesforløb fx i de eksisterende bygninger i Nuuk.

Men Palle Christiansens centraliseringsplaner er stødt på modstand blandt andet fra to Siumuttere.

Ruth Heilmann har udtalt, at hun personligt er forundret over planerne om at lukke Maritimskolen i Paamiut.

- Jeg håber kraftigt på, at planerne enten ikke har hold i virkeligheden eller naalakkersuisut dagdrømmer, lød det fra hende i et §37-spørgsmål i sidste måned.

- Det er med tanken om, at Paamiut fortsat skal udvikle sig som en by, at man i sin tid har anlagt et lufthavn. Og med tanken om, at gøre Paamiut mere tiltrækkende har borgerne i en årrække været sammen om et smukt projekt kaldet ”Paamiut Asasara”, skriver Ruth Heilmann videre.

- Har man tiltag, der skal erstatte det tab, flytningen af Imarsiornermik Ilinniarfik vil betyde for Paamiut, spørger hun derfor.

Planen om at lukke Fanger- og Fiskerskolen i Uummannaq, har fået partifælle Kristian Jeremiassen på banen - ikke mindst i i kraft af hans plads i kommunalbestyrelsen i Qaasuitsup Kommunia.

- Dette er ikke en velgennemtænkt handling, siger han.

Han mener nemlig, at de studerende har fordel af at tage deres uddannelse i en fanger- og fiskerby, hvor  Uummannaq fjorden giver rige muligheder for jagt og fiskeri både i sommer- og vinterperioden.

Han slutter sit indlæg med at pointere, at Qaasuitsup Kommunia kommer til at miste arbejdspladser såvel som skatteindtægter, hvis skolen lukker.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt