May udskyder Brexit-afstemning på ubestemt tid

Storbritanniens premierminister, Theresa May, udskyder som forventet den planlagte afstemningen om den aftale, som den britiske regering har forhandlet sig frem til med EU's forhandlere.
Foto © : Number 10/Flickr Creative Commons
Skrevet af Mette Wallach, Ritzau
10. december 2018 16:25

Under en tale i Underhuset mandag eftermiddag britisk tid meddelte Theresa May, at hun udskyder den planlagte Brexit-afstemning i det britiske underhus.

LÆS OGSÅ May vil ikke forhandle mere: Brexit bliver afklaret før jul

- Vedrørende det nord-irske grænsespørgsmål er der fortsat udbredt bekymring, sagde May i sin tale i underhuset i dag.

Theresa May udskyder nemlig primært afstemningen på grund af spørgsmålet om grænsen mellem den britiske provins Nordirland og EU-landet Irland. Grænsen holdes i aftalen åben via EU's toldunion, indtil der er indgået en handelsaftale.

Men ingen ved, hvornår sådan en aftale kommer, og kritikere frygter, at det på ubestemt tid tvinger Storbritannien til at underlægge sig EU-regler uden at have indflydelse på dem.

LÆS OGSÅ Brexit kan koste Grønland dyrt

May vil prøve at sikre en garanti for, at det ikke bliver på ubestemt tid.

- Jeg vil tale med mine modparter i andre medlemslande. Jeg vil drøfte de klare bekymringer, denne forsamling har, sagde hun i parlamentet.

Men det er ikke realistisk, at EU-lederne vil genforhandle på det her punkt, forklarer DRs EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Nej, det er det nok ikke. Der blev faktisk spurgt ind til det i dag, da der var den daglige pressebriefing hernede i Bruxelles i dag klokken 12, og der sagde man, at det er den aftale, der ligger på bordet, sagde den europakommissionen talskvinde. Det er den, man holder fast i fra EUs side, sagde Ole Ryborg til DR.