Massiv opbakning til Stoltenberg

Avisen "Verdens Gang" bringer i dag en meningsmåling om ministrenes indsats i de kritiske dage.
Skrevet af DR
27. juli 2011 11:24

 DR´ s Thomas Ubbesen har kigget på tallene.

- Den viser jo nogle fuldstændig imponerende tal, som peger på, at Jens Stoltenberg for det første har opfyldt opgaven sådan som folk ønsker det her. Han har fremstået som en landsfader og har været med til at dæmpe frygten. Det har givet ham nogle støtter for hans optræden. 80 procent støtter den måde han har optrådt på under krisen. Og så er der nogle som synes, at han har gjort det ekstremt godt. I alt 92 procent støtter op bag statsministeren i den her situation og det er mere end selv det populære kongehus, som faktisk ligger på under 80 procent. Så det er massiv opbakning til det regerende parti og til statsminister Stoltenberg.

Kan det her grusomme forløb som Norge har oplevet så få betydning for det norske Arbejderparti under kommunalvalget i næste måned?

- Ja det er svært at tro andet end at det giver jo en bølge af sympati for Arbejderpartiet, som er det regeringsbærende parti her i landet. Et stort segment af dets ungdom er jo forsvundet på Utøya ved massakren. Og det er klart at det giver politiske problemer på længere sigt, men på kort sigt er der næppe tvivl om, at de må høste en stor del sympatistemmer når lokalvalget kommer her i nær fremtid. Det ligger fast, fastslår Thomas Ubbesen fra DR.

Vælgerne i Norge melder sig i disse dage i stor stil ind i de politiske partier, og mange håber, at terrorangrebet i fredags vil føre til større politisk engagement.

- Den hårdeste straf, den terrorsigtede kan få, er, at demokratiet vokser, og at flere vælger at engagere sig i politiske partier, siger Tonje Brenna, fra den norske socialdemokratiske ungdomsbevægelse AUF til Dagsavisen.

Valgforsker Bernt Aardal forventer også, at flere unge vil stemme som følge af terrorangrebet, og at det især vil gavne Arbeiderpartiet ved det kommende kommunalvalg i Norge den 12. september.

De norske partier har aftalt at udsætte valgkampen til midten af august af respekt for terrorofrene.