- Der er masser af mus ved byens losseplads, siger Mark Mølgaard, der er frivillig musefænger. Foto: Arnaq Brandt Skifte

Masser af mus plager Qeqertarsuaq

De seneste måneder er mus blevet et alvorligt problem i Qeqertarsuaq, hvor indbyggerne oplever store gener med de små firbenede skadedyr.

- Der er masser af mus ved byens losseplads. Hvis man tager hen på lossepladsen om aftenen, vrimler det med mus. Hvis man står stille, kan man se musene løbe i hælene på hinanden, de er over det hele. 

Det siger Mark Mølgaard, der er fritidsmusejæger i Qeqertarsuaq.

- Jeg var på musejagt med fire fælder, som jeg lagde i en radius af 10 meter, og jeg nåede ikke engang at spænde fælderne op igen, før jeg havde fanget flere mus med den samme fælde. Så mange mus er der. 

Mark Mølgaard Mark Mølgaard

Musene kommer fra lossepladsen. De er blevet spredt, efter at der har været en afbrænding af affaldet for nylig.

- Det kan være svært at vurdere, hvor mange mus der er, men der er virkelig mange. Jeg har aldrig set så mange mus. Jeg løftede en sort affaldspose, og det vrimlede med mus under den, som blev skræmt væk. De løb væk mellem mine og op ad mine gummistøvler, fortæller Mark Mølgaard.

Problem i hele byen

Museproblemet er især stort for dem, som har hus tæt ved lossepladsen, men skadedyrene invaderer nu resten af byen.

- Der er blevet fanget mus, hvor der normalt ikke er mus. Det er mærkbart, at de bevæger sig længere og længere ud i byen, siger Mark Mølgaard.

 

Mus Qeqertarsuaq Ado Isaksen & Andrea Brandt

Video: Ado Isaksen og Andrea Brandt

 

Han vurderer, at museproblemet er blevet så stort, fordi der går længere og længere tid mellem afbrændingerne af skrald. På den måde kan musene leve i fred og formere sig hurtigere, end hyggeligt er.

Efterårets og de koldere graders ankomst kan også være én af årsagerne, mener han. 

Må ikke komme i nærheden af mad

Ifølge ledende dyrlæge hos Selvstyrets fødevaremyndighed Egill Steingrimsson er mus ikke sundhedsskadelige for mennesker, men:

- Mus, der hvor der bliver opbevaret fødevarer, kan blive et problem. De kan kontaminere fødevarerne. På den måde kan man sige, at det kan være risikabelt eller problematisk for folkesundheden, siger han.

For at undgå de ubudne gæster anbefaler dyrlægen, at man lukker alle åbninger til huset og sørger for, at musene ikke kan komme ind i de rum, hvor man opbevarer fødevarer.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt