Foto: Namminersorlutik Oqartussat

Martha Lund Olsen kritiserer de skærpede universitetskrav

Ilisimatusarfik indfører skærpede adgangskrav til nogle af studierne for at minimere det store frafald. Tidligere har Inatsisartuts uddannelsesudvalg kritiseret beslutningen, og nu gør Martha Lund Olsen (S) det samme.

Rektor Tine Pars har i en kommentar på Ilisimatusarfiks hjemmeside understreget årsagen til, at de skærpede krav er nødvendige.

- Et vellykket studieforløb, der ender med et eksamenspapir er først og fremmest sikret, når de studerende har de faglige forudsætninger og har studiekompetencerne i orden, anfører rektor Tine Pars.

Læs også Skærpede krav skal sikre at flest mulige gennemfører deres studie

Sproget er altafgørende

Men naalakkersuisoq for familie, ligestilling og sociale, Martha Lund Olsen, anliggender mener, at årsagen til det store frafald har med sproget at gøre, hvor langt størstedelen af undervisningen foregår på dansk. Hun har kommenteret følgende på KNR.gl:

- Som tidligere underviser på socialrådgiveruddannelsen er det min erfaring, at det har en afgørende betydning, at der gives tilbud på eget sprog og personlig behandling.

- For det første, med baggrund i de store sociale problemer og de studerendes oplevelser i rygsækken, er det meget vigtigt, at sådanne områder kan diskuteres på eget sprog.

- Viden, formidling og erfaringer kobles og diskuteres i eget sprog er altafgørende, samt at der kan gives mulighed for at kunne skrive opgaver på eget sprog. Og endelig at der gives mulighed for personlig behandling, man kan først blive i stand til at hjælpe andre, når man selv er afklaret med sin egen baggrund. At forhøje adgangskravet, vil ikke løse den store mangel på socialrådgivere, skriver Martha Lund Olsen i sin kommentar.

Læs også Skærpet krav vil gå ud over rummeligheden

Går ud over rummeligheden

Udvalget for Kultur, Uddannelse, Forskning og Kirke, som består af Vivian Motzfeldt (S), Peter Olsen (IA), Suka K. Frederiksen (S), Poul Hansen (D) og Mimi Karlsen (IA), har kritiseret, at man kun har fokus på de elever, der i forvejen er fagligt dygtige.

- Udvalget ser med bekymring på, at man dermed blot udelukker dem, der allerede kæmper for at nå et vist niveau. Og hvor bliver rummeligheden så af, spurgte formand Vivian Motzfeldt på udvalgets vegne i marts.

De skærpede adgangskrav til lærer-, socialrådgiver- og sygeplejeskeruddannelsen, samt sprog, litteratur og medier træder i kraft næste år.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl