Mangel på pædagoger er kritisk og utrygt

Der mangler stadig pædagoger i Kommuneqarfik Sermersooq. I så alvorlig grad, at det er tæt på at være uforsvarligt, sådan lyder det fra forvaltningen til politikerne. Situationen skaber utryghed og mangel på udvikling.
14. august 2018 09:19

Så sent som i efteråret sidste år blev der også gjort opmærksom på at pædagogmangel er et stort problem.

Og det er det fortsat, lød det onsdag i en orientering til politikerne i udvalget for børn og skole i Kommuneqarfik Sermersooq.

Ubesatte pædagogstillinger i marts 2018

Kommune Kujalleq - 26
Kommuneqarfik Sermersooq - 49
Qeqqata Kommunia - 32
Kommune Qeqertalik - 17
Avannaata Kommunia - 8

I alt - 132

Kilde: Nunatsinni Perorsaasut Kattuffiat, NPK

I en af hovedstadens børneinstitutioner, Apisseq, er leder Jesper Andersen en af dem, der jævnligt oplever, at institutionen ikke kan få nok pædagoger.

LÆS OGSÅ Demonstration mod pædagogmangel i Qaqortoq

- Når vi slår stillinger op, er der ikke ret mange, der søger, hvis der overhovedet er nogen, siger han. 

Det drejer sig både om uddannede pædagoger og ufaglærte. Og det lægger press på institutionen, forklarer Jesper Andersen.

- Dem som arbejder her, de kommer til at knokle utrolig hårdt og oplever en stresset hverdag. Det er klart, at det sikkerhedsmæssige, sørger vi selvfølgelig for, er i orden. Men vi også tilstå, at den pædagogiske udvikling, den er der simpelthen ikke ressourcer til. Det bliver rigtig meget opbevaring, siger han.

LÆS OGSÅ Pædagogmangel rammer de svageste

Der er altså ikke ressourcer til at tage hånd om de børn, der har særlig brug for hjælp eller generelt at udvikle børnenes sprog eller motorik.

- Vi arbejder her, fordi vi brænder for området, vi brænder for at hjælpe de børn, der har behov for ekstra hjælp. Vi har lyst til at udvikle børnene, og det er klart, at det kan vi ikke i den grad, vi gerne vil, når der mangler så mange, som der gør, siger han.

LÆS OGSÅ Pædagogmangel er landsdækkende problem

Og så kan forældrene ikke få den tryghed personalet gerne vil give, når de møder dem om morgenen, fortæller Jesper Andersen.

- Det er klart, at den utryghed også forplanter sig til børnene, og den utryghed gør, at der kommer flere konflikter i løbet af dagen, end hvad der ellers ville have været, siger han.

Tal fra pædagogforeningen viser, at landets fem kommuner til sammen manglede 132 pædagoger i marts i år.

LÆS OGSÅ Vi skal hente pædagoger udefra