Nivi Olsen: Vi skal hente pædagoger udefra

Danske pædagoger skal være med til at løse problemet med mangel på arbejdskraft på daginstitutioner i Kommuneqarfik Sermersooq.
Foto © : Jonas Løvschall-Wedel/KNR
04. oktober 2017 06:38

Ifølge formanden for Børn- og Skoleudvalget er det den sidste udvej, når kommunen vil hente pædagoger udefra Grønland.   

- Der er ikke udsigt til, at vi de næste par år får nok hjemmehørende faglærte pædagoger, siger Nivi Olsen (D).

Formanden for Børn og Skoleudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq fortæller, at man både har prøvet at opkvalificere ufaglærte og desuden forsøgt at gøre det mere attraktivt at søge en pædagogstilling.  Blandt andet ved at tilbyde en bolig til de ledige stillinger. Men det har ikke været nok til at løse problemet med de mange ubesatte pædagogstillinger.

- Den sidste mulighed er, at vi kigger ud af landet, siger Demokraternes Nivi Olsen.

LÆS OGSÅ Pædagogmangel er et stort problem i Kommuneqarfik Sermersooq

Går ud over fagligheden

I øjeblikket mangler Kommuneqarfik Sermersooq at besætte 52 pædagogstillinger, og da der kun bliver uddannet omkring nye 20 nye pædagoger om året, er det ikke nok til at dække kommunens behov.

Ifølge skole- og dagtilbudschef er manglen på pædagoger skyld i, at Kommuneqarfik Sermersooq har svært ved at opretholde et tilstrækkeligt pædagogisk niveau.

- Vi har nogle politisk stillede mål i forhold til Meeqqerivitsialak (den gode børnehave, red) og når vi mangler så mange pædagoger i vores dagligdag, har vi vanskeligt ved at leve 100 procent op til de mål, siger Jesper Madsen. 

LÆS OGSÅ Pædagoguddannelse i Qaqortoq står til lukning

Skal ikke komme for lønnens skyld

I første omgang vil Kommuneqarfik Sermersooq forsøge at lokke nyuddannede pædagoger til hovedstadskommunen. Eksempelvis fra Danmark.

- Som er rimelig nemme at trække på. Så i stedet for at have ufaglærte eller mangel på pædagoger, så kigger vi faktisk på muligheder udefra, siger formanden for børn og Skoleudvalget i Kommuneqarfik Sermersooq.

De kommende pædagoger skal dog ikke søge mod verdens største Ø for lønnens skyld, og det er der ifølge Nivi Olsen ikke meget kommunen kan gøre ved.

- Fra kommunens side har vi ikke indflydelse på, om pædagogerne skal have lønstigning. Den forhandling sker mellem selvstyret og fagforeningen, siger formanden for børn og Skoleudvalget, Nivi Olsen.