Pædagogmangel er et stort problem i Kommuneqarfik Sermersooq

Kommunen har svært ved at får uddannede pædagoger og det kan mindske dagsinstitutioners kvalitet, som i sidste ende går udover børnenes dagligdag.
Skrevet af Ane-Marie Petersen
03. oktober 2017 15:13

Hallo, er der en pædagog til stede? Nej, vil svaret engang i mellem være, hvis man spørger på daginstitutioner i Kommuneqarfik Sermersooq.  

I en orientering til kommunalbestyrelsen kan man læse, at hver anden pædagogstilling og mere end hver tredje barne- og socialhjælperstilling er ubesat i kommunens dagsinstitutioner.

- Manglen på pædagoger vanskeliggør muligheden for, at tilbyde børn og unge et dagtilbud af tilstrækkelig høj kvalitet, fremgår af orienteringen til kommunalbestyrelsen, der skal behandle problemet på deres møde onsdag.

LÆS OGSÅ Pædagoger: Politikerne bør bede Danmark om hjælp i børnesager

Mangel på vikarer

Mangel på uddannede pædagoger er ikke kun en udfordring for dagsinstitutionerne. Mangel på arbejdskraft medfører også et stort arbejdspres for de enkelte ansatte i tilfælde af sygdom, da det er vanskeligt at finde vikardækning.

Kommuneqarfik Sermersooq erkender, at man ikke lever op til Inatsisartutlov om pædagogisk udviklende tilbud til børn i førskolealderen.

Alt for få uddannede

Kommunens embedsmænd påpeger, at problemet blandt andet skyldes, at der uddannes for få pædagoger her i landet.

Den store efterspørgsel af uddannede pædagoger bliver nemlig ikke dækket af landets eneste pædagogseminarie i Ilulissat.

Der er alt for få der søger ind på studiet som betyder, at der er kun omkring 20 pædagoger om året som udfører uddannelsen.

LÆS OGSÅ Pædagoguddannelse i Qaqortoq står til lukning

Derfor overvejer forvaltning for børn og unge at tiltrække pædagoger fra Danmark for at dække det akutte behov for pædagogisk uddannet arbejdskraft.

Kommunen har tidligere prøvet at løse problemet ved at tilbyde personaleboliger for uddannede pædagoger, men tiltaget har ikke bidraget til at besætte flere stillinger.