Økonomisk Råd: Mangel på medarbejdere hæmmer væksten

Arbejdsløsheden er lav. Der er tilmed mangel på arbejdskraft. Og det har nu nået et niveau, hvor manglen på arbejdskraft er begrænsning for væksten. Sådan lyder en af konklusionerne i Økonomisk Råds rapport for 2018, hvor rådet beskriver tre årsager til manglen på arbejdskraft.
Foto © : KNR
05. oktober 2018 09:01

De arbejdsløse har ikke de uddannelser der er brug for, folk vil ikke flytte til de dele af landet, hvor der er brug for det, og så er gevinsten ved at tage et arbejde med lav løn alt for lille.

Økonomisk Råd beskriver i rapporten, at der er et paradoks på det grønlandske arbejdsmarked. Der er mange personer, der ikke har et arbejde, men som er i stand til at arbejde og samtidig mangler der arbejdskraft flere steder.

Ifølge Økonomisk Råd skyldes det i høj grad, at de mange arbejdsløse ikke har de uddannelser eller kvalifikationer, der er brug for i de ledige stillinger. Folkeskolen som højeste uddannelse er selvsagt ikke nok til at få arbejde som læge.

LÆS OGSÅ Afskaf royalty og få flere arbejdspladser

Dertil kommer, at det ikke er de samme steder i landet der er mange arbejdsløse, som de steder der mangler arbejdskraft. Ifølge Økonomisk Råd, så viser tal, at der generelt er få der flytter fra steder med stor arbejdsløshed til steder, der har brug for arbejdskraft.

Ud over mangel på uddannelse og udfordringer med demografien så er gevinsten ved at tage et arbejde alt for lille for personer i lavtlønsområdet, skriver Økonomisk Råd. De har regnet på, hvor meget man får ud af det sociale sikkerhedsnet med blandt andet boligsikring og børnetilskud i forhold til et arbejde.

LÆS OGSÅ GE: Udflytning af arbejdspladser skaber ikke vækst

Beregningerne viser foreksempel, at en enlig med to børn, der får forskellige sociale ydelser, skal tjene mindst 93.000 om året før der vil være en stigning i rådighedsbeløbet. Det betyder, at korte jobs eller arbejde med lav løn ikke vil give nogen nævneværdig økonomisk gevinst.

Derfor lyder en anbefaling fra Økonomisk Råd blandt andet, at der bør laves en reform af de forskellige ydelser i det sociale sikkerhedsnet og samtidig bør man se på om kravene til modtagerne af offentlig hjælp er passende.