Mangel på kollegier: Partier vil fremleje boliger for at løse problemet

Siumut, Atassut og Demokraatit leder alle efter løsninger på kollegiemanglen. Doris J. Jensen fra Siumut påpeger, at der på grund af frafald også kan komme ledige kollegier i løbet af året.
37 uddannelsessøgende fået afslag på en kollegiebolig i Nuuk i år.
04. august 2022 08:46

Der er mangel på kollegiepladser i Nuuk, hvilket stopper nogle fra at begynde på uddannelse. I år har 37 fået afslag på en kollegiebolig.

Flere medlemmer af Inatsisartut kalder nu på løsning.

- Fra Siumut mener vi at leje af boliger er en vej for at sikre boliger til de uddannelsessøgende, siger uddannelsesordfører fra Siumut, Doris J. Jensen.

LÆS OGSÅ Kollegiemangel: Sundhedsstuderende udskyder eller dropper studiestart

Siumut er ikke alene med det forslag. Både Atassut og Demokraatit kan se fordele ved at finde midlertidigt fremleje til de uddannelsessøgende.

- Det kan måske være en god løsning med fremleje for en kort periode, siger formanden for Atassut, Aqqalu C. Jerimiassen.

I 2023 skal der efter planen være opført kollegier med 200 sengepladser. Derfor mener partierne, at Grønlands Selvstyre må betale for fremleje for de studerende, indtil de nye kollegier står klar. 

Demokraterne er ærgerlige over, at der ikke er blevet bygget kollegier for længe siden.

- Det er ærgerligt at der ikke er gjort noget tidligere omkring kollegierne som er et tilbagevendende problem hvert år. Det er omsorgssvigt, at der ikke er gjort noget i så lang tid. Det er uacceptabelt, siger formanden for Demokraatit, Jens-Frederik Nielsen.

Frafald og praktikforløb

Doris J. Jensen peger også på, at nogle kollegiepladser måske bliver ledige, da man ser stort frafald på uddannelserne.  

- Vi må huske på at der desværre er mange studerende som afbryder deres uddannelse. Så bliver der pladser på kollegierne i løbet af året. Derfor mener vi fra Siumut, at muligheden for fremleje for de 37 bør undersøges, siger hun.

LÆS OGSÅ År efter år: Kollegiemangel i Nuuk fortsætter

En anden løsning kan være helt at genoverveje uddannelsernes opbygninger, da nogle uddannelser indeholder praktikperioder i andre byer. Siumut mener, at det bør revideres.

- Det er nødvendigt med reformer på uddannelsesområdet. Blandt andet bør rejser i forbindelse med praktikperioder revideres, siger Doris J. Jensen.

KNR har forsøgt at få et interview med Naalakkersuisoq for Uddannelse, Peter Olsen (IA), om hvorvidt han vil gøre noget ved kollegiemanglen i Nuuk.

Men han skriver, at han først kan udtale sig efter 15. august, da han er på rejse.