År efter år: Kollegiemangel i Nuuk fortsætter

Der er fortsat kollegiemangel i hovedstaden, men SIK Ungdom oplever ikke, at der bliver taget hånd om problemet.
Der er mangel på kollegieboliger i Nuuk. I år har 37 ansøgere fået afslag på en kollegiebolig.

Når en masse glade studerende starter studie mandag, er det for nogle også forbundet med bekymring over, om de har et hjem, mens de studerer.

For vi har hørt det i flere år, og i år er ingen undtagelse. Der er mangel på kollegieboliger i Nuuk. I år har 37 ansøgere fået afslag på en kollegiebolig, oplyser Kollegieadministrationens Fælleskontor KAF.

Og selvom det er en ærgerlig besked for de kommende studerende, er det positivt i forhold til sidste år, hvor 100 personer fik afslag på kollegie, oplyser kontorchef i KAF Peter Hardenberg Davidsen.

- Vi er overraskede over, at vi kun mangler 37 pladser, siger han.

LÆS OGSÅ Inatsisartut ændrer kollegielov: Nu kan studerende beholde bolig under barsel 

Men hos SIK Ungdom, der varetager studerendes interesser, er tålmodigheden ved at være brugt op. De oplever ikke, at der bliver gjort nok for at løse problemet med kollegiemangel.

- Vi har drøftet det i mange år indenfor SIK Ungdom og har tidligere holdt møder med naalakkersuisoq for uddannelse, hvor vi er kommet med løsningsforslag. Desværre mærker vi ikke, at man prøver at løse problemet, siger formand i SIK Ungdom Peter Mølgaard.

Falder fra studiet

En konsekvens ved kollegiemanglen er, at nogle af de studerende falder fra studiet. Derfor er kollegiemanglen et samfundsmæssigt problem, mener SIK Ungdom.

- Grønland bruger massevis af penge på at hente arbejdskraft udefra. Jeg ved godt, at vi mangler en del personale i sundhedsvæsenet, men samtidig er der ikke kollegieplads til dem, der eksempelvis vil tage sygeplejerskeuddannelsen, siger Peter Mølgaard.

Ifølge KAF er der ikke nogle studerende, der har forspring fremfor andre, når de 737 kollegieværelser i Nuuk skal uddelegeres. Dem der har fået afslag i år er 12 personer, der skulle bo alene, 18 par med børn og syv eneforsørgere med børn.

Og ifølge Peter Mølgaard fra SIF Ungdom er det vigtigt, at forældre bliver opprioriteret.

- Mange unge grønlændere får barn tidligt, og dem skal vi huske på at give plads. De skal også have mulighed for at starte på en uddannelse, siger han.

Unge og familier skal frem i køen

Som kollegiefordelingen foregår nu, bliver de studerende, der er i gang med uddannelse, prioriteret fremfor nye studerende, fortæller Peter Hardenberg Davidsen fra KAF.

- Vi prioriterer de studerende, der skal være her i tre til seks måneder og som skal fokusere på deres læseophold. De er allerede i gang med uddannelse, og selvfølgelig skal vi skaffe plads til dem, siger han.

Men når der næste år står nye kollegiebygninger klar er det særligt unge under 18 år og familier, der kommer frem i køen.

- Det er meget vigtigt for os, at én boligblok skal bruges til studerende under 18 år, og så skal der ansættes en person til at tage sig af dem. Og resten af blokkene skal gives til studerende med familie, siger Peter Hardenberg Davidsen.

LÆS OGSÅ Enigt Inatsisartut: Studerende på barsel skal beholde kollegieboligen

Også på kysten bliver der bygget nye kollegieboliger. Men der bliver langt fra kollegieboliger nok til alle, påpeger formanden for SIK Ungdom:

- Vi betragter byggeriet som et "hold kæft"-bolsje. For ja, det kommer til at gavne nogle, men slet ikke alle, siger Peter Mølgaard.