Mangel på grønlandske råvarer i København

Borgere må gå forgæves efter grønlandske råvarer i København, efter Tranhuset har lukket for import. Det Grønlandske Hus opfordrer foreninger til at gå sammen om ny fællesimport.
14. april 2017 13:34

Borgere i og omkring København må for tiden lede længe efter et sted at købe grønlandske råvarer.

Det sker, efter Tranhuset på Christianshavn er stoppet med at importere de eftertragtede varer, fx sæl, rensdyr og moskus.

Tranhuset har i flere år været koordinerende indkøber og stået for opbevaringen af grønlandske fødevarer for en slags ‘importklub’ - en samling af grønlandske kunder, foreninger og Det Grønlandske Hus i København, som har modtaget samsendinger af grønlandske råvarer.

Ifølge danske toldregler må én person kun modtage 10 kg kød eller fisk per sending fra Grønland, mens personer fra en forening må modtage 5 kg per sending. Ved at sætte flere personer eller foreninger på en liste, kan der importeres mere i én samsending og dermed blive sparet på fragtomkostningerne.

Men det er slut nu. Bestyreren af Tranhuset, Jette Dybdal, ønsker ikke at kommentere stoppet over for KNR.

Regler for import
Private må i én sending modtage max. 10 kg kød (fx sælkød) og mælkeprodukter. Rensede og forarbejdede fisk må importeres ubegrænset.

Hvis fx 10 private personer går sammen, må de hver modtage 10 kg pr. person - selv om der kan sendes 100 kg afsted i en samleforsending.


Foreninger må i én sending modtage max. 5 kg kød per person - selv om der kan sendes 100 kg afsted samlet i en samsending

Læs mere om reglerne for import af animalske produkter til DK fra Grønland her
 

Kilde: Fødevarestyrelsen i Danmark


Det Grønlandske Hus savner råvarer

Hos Det Grønlandske Hus i København mærker man, at Tranhuset har stoppet sit salg af grønlandske råvarer. 

Huset var nemlig fast aftager af varer til tirsdagsmiddagen for mere end 40 ugentlige gæster, fortæller direktør Leise Johnsen:

- Vi har jo mad hver tirsdag, og der har det været svært at skaffe grønlandske madvarer.

- Vi fortsætter med tirsdagsspisningen, og så importerer vi fisk primært fra Grønland, og ellers må vi supplerer med lam hernede fra, og hvad vi ellers kan få fat i.


Opfordrer til ny samlet import

Andre steder står Det Grønlandske Hus for en samlet import af grønlandske råvarer. I Aarhus har huset helt præcis 4.038 personer registreret på en liste, som huset indkøber varer til og opbevarer i sine i alt 10 kummefrysere. 

Og i København vil Det Grønlandske Hus gerne stå som koordinator for indkøb, men ikke for frysekapacitet, som det har gjort for år tilbage, fortæller Leise Johnsen, 

- Det var meget, meget vanskeligt at håndtere i forhold til primært opbevaring herinde i Indre By i København med logistikken. Og også inde i huset mangler vi plads til at håndtere det.

Desuden må De Grønlandske Hues eller andre importører ikke tjene på importen af råvarerne.

- Det vil aldrig være en butik, for vi må ikke tjene noget på det. Så vil det være en distribution, men så skal vi vælge noget andet fra (af husets opgaver, red.). 

Lesie Johnson opfordrer i stedet de grønlandske foreninger i København og Sjælland til at gå sammen og finde et sted med fryseopbevaring, hvis man igen skal kunne skaffe grønlandske råvarer i eller omkring København.

Hos en af de største foreninger, Pilutaq, som har ca. 80 medlemmer på Sjælland, siger formanden Elisa Gissum, at medlemmerne savner Tranhusets import. Men foreningen er ikke parat til selv at stå for en samlet import pga. det administrative arbejde samt mangel på frysekapacitet.