Mangel på frivillige kan udfordre støttekorps

Udsatte grønlændere i Danmark skal have støtte af kommunalt ansatte og frivillige, lyder nyt initiativ. Men grønlandske foreninger i Danmark har i dag svært ved at tiltrække frivillige.
15. november 2016 10:24

De grønlandske foreninger i Danmark har svært ved at få frivillige til deres aktiviteter, fortæller formanden for Fællesforeningen Inuit, Bitha Metelmann, til KNR.

- Det er faktisk en hård situation, vi er i, for der er ikke så mange, der vil være medlem af foreningerne.

Hun har derfor svært ved at se, hvordan man skal få velfungerende grønlændere til at gå ind i et støttekorps sammen med kommunalt ansatte for at hjælpe socialt udsatte grønlændere i Danmark.

Noget, som de danske forligspartier bag Satspuljeaftalen 2017-2020 har afsat 18,6 mio. kroner til.

- Det bliver nok svært at skaffe frivillige folk til sådan et støttekorps (..). Hvis man skal lave sådan et korps for udsatte grønlændere i Danmark - i det hele taget for udsatte folk - er det jo en stor mundfuld, man skal i gang med, siger Bitha Metelmann.

 

Fælles kulturbaggrund forpligter ikke

Ifølge vedtægterne er Fællesforeningen Inuit en kulturel forening. Derfor kan hovedbestyrelsen ikke forpligte lokalforeningerne til, at deres medlemmer skal hjælpe de svageste grønlændere i Danmark, blot fordi man deler samme kulturelle baggrund.

- Det er jo op til hver person, om man gerne vil gå ind i sådan et arbejde. Det er meget krævende, så det må være op til ens egen samvittighed og synspunkter, siger Bitha Metelmann.

Hun understreger, at hvis frivillige skal indgå i arbejdet med at hjælpe udsatte grønlændere i Danmark, bør de blive klædt fagligt grundigt på til arbejdet.

Men det er ikke noget, som Fællesforeningen Inuit selv vil tage initiativ til eller føre kampagne for sker.

- Det har vi snakket meget om i bestyrelserne gennem årene, og vi synes ikke, at vi er klædt på til - eller at vi selv sætter i gang - at støtte udsatte grønlændere. Det er slet ikke i vores regi, vil jeg sige.


Forstander: Brug erfarne frivillige

Også hos studenterforeningen AVALAK oplever man, at det er svært at tiltrække frivillige til foreningens arbejde, oplyser formanden, Pam Stach. Her har enkelte lokalforeninger været helt lukningstruet det seneste år.

Hos foreningen har man dog ikke taget stilling til, om man vil støtte arbejdet med et frivilligt korps for udsatte grønlændere i Danmark.

Men hos Kofoed Skole, hvor man tager sig af mange stærkt udsatte grønlændere i Danmark, siger forstander Robert Olsen, at erfaring blandt frivillige i et kommende støtte er afgørende for, at den rette hjælp når frem.

- Det vil være ligesom at starte forfra, hvis man bare ansætter nogle nye, som ikke har erfaring. Hvis man bare prøver at rekruttere nogle frivillige til kommunen, som ikke er funderet i en eller anden form for organisatorisk baggrund - det, synes jeg, vil være rigtig skidt.