Mange bor i elendige boliger

I dag bor alt for mange herhjemme i boliger, der er i for dårlig stand. Og selv politikerne har nu fået nok af de nedslidte, utætte og skimmelsvampsramte boliger.
Skrevet af Mads Ullerup
24. maj 2012 14:58

Derfor var der i det store hele opbakning til den boligredegørelse som Naalakkersuisoq for Boliger, Jens B. Frederiksen, fremlagde for Inatsisartut i går.

- Jeg går hjem og er rigtig glad, fordi det er et par års arbejde, der kulminerer med, at min boligredegørelse i det store hele blev accepteret, sagde Jens B. Frederiksen umiddelbart efter fremlæggelsen.

Partierne var grundlæggende enige om at én af vejene til at opretholde bedre boliger i fremtiden, skal ske ved at hæve huslejen.

Demokraterne mener ligefrem, at man har svigtet lejerne ved at holde huslejen på et urealistisk lavt niveau. For som de selv udtrykker det - hvad hjælper det, at have en lav husleje, hvis vores boliger er så dårlige, at det går ud over vores sundhed, og at vi fryser om vinteren.

Der lægges samtidig op til, at de mindrebemidlede skal have adgang til en fornuftig boligsikringsordning, så de kan opretholde en rimelig levestandard.

Demokraternes Justus Hansen, mener desuden at boligrenoveringerne vil få udgifterne til blandt andet varme til at falde på grund af bedre isolering.

Låneordningen 20-20-60 var også i spil i Inatsisartutsalen i går, hvor både Demokraterne og IA på sigt går efter at få ordningen afviklet.

- For det første er det en offentlig støtte til den gruppe, der har mest og for det andet giver den en skævvridning af det spinkle private boligmarked vi har, da huse uden støtte kan være sværere at sælge, da de er i konkurrence med huse, der har modtaget offentlige ydelser. Lød det IA's fra Olga P. Berthelsen på samlingen i går.

Demokraterne foreslår i stedet en 20-80 model, der betyder en egenbetaling på 20 procent og en realkreditfinansiering på 80 procent.

Siumut var dog i går ikke med på en afvikling af den eksisterende 20-20-60 ordning.