Ekspert: Halvdelen af boligerne i Grønland kræver renovering
Dårlig vedligeholdelse, skimmelsvamp og manglende isolering præger en stor del af boligerne i Grønland i sådan en grad, at de kræver omfattende renovering. Samtidig er der stor boligmangel i Nuuk, Sisimiut og Qaanaaq.
Den nedslående analyse kommer fra Tove Lading, som er lektor ved DTU Byg og har speciale i arktisk byggeri.
- I dag er der cirka 23.000 boliger i Grønland, og hvis jeg skal komme med et meget groft overslag, trænger halvdelen af dem i et eller andet omfang til vedligehold eller renovering. Det strækker sig fra noget i den lettere afdeling til eksempler, hvor det er lige på kanten af, om man skal rive dem ned eller renovere dem, siger Tove Lading.
En række problemer
Ifølge lektoren er der tre ting, der er galt med de fleste af de boliger, som trænger til en kærlig hånd.
For det første er de fleste boliger ikke tidssvarende indvendigt. Køkkener trænger til opgraderinger. De sanitære forhold er ikke blevet forbedret, fordi badeværelserne også er blevet forsømt. Derudover suser varmen gennem væggene, fordi der tidligere var helt andre regler for isolering, end der er i dag, hvilket også kan mærkes på pengepungen, da boligerne er meget dyre at varme op.
For det andet er der boliger, som er ramt af skimmelsvamp. Der findes ikke officielle tal for, hvor mange boliger der er ramt af skimmelsvamp, men i en sektorplan for 2016 står der, at ”mange boliger har problemer med skimmelsvamp og kan ikke bruges”.
For det tredje er der problemer med betonen, hvor væggene og fundamenterne flere steder begynder at vise tydelige tegn på nedslidning.
Harme over byggeri
Af de 23.000 boliger, ejer Selvstyret 6000 i hele landet. De mange problemer med boliger fik derfor KNR’s facebookbrugere op i det røde felt, da Inatsisartut i slutningen af marts meddelte, at man har planer om at bygge 25 boliger i Nuuk til politikere, der til dagligt bor uden for hovedstaden, når de deltager i Inatsisartuts forårs- og efterårssamlinger.
Den generelle holdning hos læserne er, at politikerne prioriterer sig selv over befolkningen.
- Sørger for sig selv. Sørger ikke for befolkningen, skriver facebookbrugeren Ole Heilmann.
Tove Lading maner dog til besindighed, da lektoren ikke mener, at projektet er stort nok til, at pengene, der er afsat, vil have den store effekt i det store billede.
- De 25 boliger er en dråbe i havet, og hvis man har politikere, som kommer langvejs fra, så skal de jo også være et sted, siger Tove Lading.
Ifølge finansloven er der afsat seks millioner kroner til byggeriet af de 25 boliger, og Tove Lading vurderer, at det som absolut minimum vil koste seks milliarder kroner at løfte boligsituationen i landet.