Mand idømt godt to års anbringelse for grov voldtægt

En 23-årig mand er torsdag blevet idømt to år og tre måneders anbringelse i anstalten for en "særdeles grov" voldtægt på en 26-årig kvinde. Kvinden flygtede efter overgrebet nøgen ud af vinduet med sit et år gamle barn på armen.
En mand er blevet idømt to år og tre måneder for blandt andet en 'særdeles grov' voldtægt. Foto © : KNR / Christine Hyldal
06. oktober 2023 17:41

Torsdag kørte der endnu en sag i Sermersooq Kredsret, hvor voldtægt var det altoverskyggende.

Denne gang var det en 23-årig mand, der sad på anklagebænken for voldtægt, vold og en enkelt tiltale for tingsbeskadigelse.

Sagen bliver af anklager Alexaner Stürup beskrevet som 'særdeles grov', og dommeren udtalte ved domsafsigelsen, at der ikke var nogen formildende omstændigheder for den tiltalte.

- Selvfølgelig er vold en alvorlig forbrydelse, men det særlige i den her sag er voldtægten, der er særdeles grov. Derfor har han også fået en foranstaltning, der er højere end, hvad man normalt dømmer for voldtægt, siger Alexander Stürup.

Gerningsmanden er dømt for tilbage i juni til en fest i Nuussuaq at have voldtaget og blufærdighedskrænket en 26-årig kvinde i hendes seng, imens kvindes et-årige barn lå i sengen.

Sagen, der også rummer tiltaler om vold i Danmark mod en ekskæreste og ødelæggelse af en hoveddør i Nuussuaq i Nuuk, ender med at give manden to år og tre måneders anbringelse i ansalten. 

Voldtægten i sig selv besluttede retten skulle give to år, mens de andre tiltaler tilsammen blev sat til tre måneder.

Og det er en dom, som anklageren er godt tilfreds med.

Jeg er tilfreds med, at retten har fulgt anklagemyndighedens påstand både om foranstaltningens længde og i spørgsmålet om godtgørelsen, som vi påstod til forurettede.

Den forurettede kan se frem til en godtgørelse på 120.000 kroner. 

Fra kontaktvoldtægt til overfaldsvoldtægt

En af de skærpende omstændigheder i sagen er, at voldtægten var en overfaldsvoldtægt. På papiret lignede det dog det, man kalder en kontakt voldtægt. Det vil sige, at offer og gerningsmand kender hinanden, fortæller Alexander Stürup.

Men i retten kom det frem, at den forurettede kvinde aldrig havde set gerningsmanden før, selvom de perifert er i familie.

Derfor blev det af retten besluttet, at voldtægten skulle betragtes som en overfaldsvoldtægt.

- Det kom frem under sagen, at de ikke kendte hinanden, selvom de er i familie langt ude. Så for den forurettede var gerningsmanden en fuldstændig fremmed mand, og blandt andet derfor gik det fra at være en kontaktvoldtægt til at være en overfaldsvoldtægt, siger Alexander Stürup.

Tilbageholdt siden overgrebet

Ifølge anklageskriftet lykkedes det den 26-årige kvinde at ringe op til politiet, indtil gerningsmanden tvang hende til at lægge på for derefter at voldtage hende, tage kvælertag og holde hende for munden, så hun ikke kunne råbe på hjælp.

Efter den fuldbyrdede voldtægt flygtede kvinden nøgen ud ad vinduet med hendes et-årige søn på armen, og politiet, der var ankommet til stedet, anholdte straks gerningsmanden. 

Han har været tilbageholdt lige siden, så efter domsafsigelsen mangler han at afsone to år, fortæller anklageren.

- Han har afsonet nogle måneder, fordi han har været tilbageholdt, men han har stadig et par år i banken, han skal afsone, siger Alexander Stürup.