Mand idømt forvaring på ubestemt tid for drabsforsøg

En 58-årig mand er blevet dømt for et kniv overfald tilbage i marts i år. Manden og hans forsvar ankede dommen på stedet, så sagen skal prøves i Landsretten.
Foto © : Simon Uldum
27. oktober 2023 12:40

Et knivoverfald tilbage i marts har nu givet en 58-årig mand en foranstaltning, der lyder på forvaring på ubestemt tid.

Manden blev i Sermersooq Kredsret her til formiddag dømt skyldig i drabsforsøg.

- Den tiltalte blev både fundet skyldig i den rejste tiltale og retten fulgte anklagemyndighedens påstand om, at han skulle have en dom til forvaring, som er en tidsubestemt foranstaltning. Det er den hårdeste foranstaltning, man kan få her i landet, siger anklager ved Grønlands Politi Alexander Stürup, som er anklager i sagen.

- Jeg er rigtig godt tilfreds med, at kredsretten har vurderet sagen på samme måde som anklagemyndigheden. Dels, at der var tale om drabsforsøg og ikke kun grov vold, men også, at retten også mente, at den nu dømte udgør en sådan fare for samfundet, at forvaring er nødvendigt, siger han.

Den tiltalte og hans forsvar ankede dog afgørelsen med det samme, så sagen nu skal prøves i Landsretten.

Selvom han har anket, kommer han ikke på fri fod, mens han venter på retssagen i Landsretten. Den tiltalte vil stadig være tilbageholdt under ankesagen, ligesom han har været hidtil.

Tre andre drabsforsøg

Retten lagde ifølge anklageren vægt på, at den tiltalte havde drabsforsæt.

Både fordi han havde stukket offeret flere gange, men også fordi alle vidnerne i sagen forklarede uafhængigt af hinanden, at det var dem, der afværgede, at det ikke gik værre til.

Gerningsmanden havde ikke til hensigt at stoppe.

Deusden er det ikke første gang, han har forsøgt at begå drab. 

- Vi har at gøre med en gerningsmand, der har begået personfarligt kriminalitet siden 1985, og han har begået tre andre drabsforsøg indenfor de sidste 21 år, og derfor mener jeg også, at det må være på sin plads, at samfundet ikke længere skal bære risikoen for, at han er på fri fod, siger anklageren.

Motivet for overfaldet

Den tiltalte forklarede selv i retten, at han mente, at den forurettede talte dårligt om ham i byen, og han følte sig udnyttet af hende. Han planlagde derfor overfaldt aftenen i forvejen. 24. marts i år, der er dagen for overfaldet, ledte den tiltalte målrettet efter forurettede, og da han fandt hende, nåde han at stikke hende med kniv fire gange i ryggen, før vidnerne greb ind.

- Det er derfor anklagemyndighedens opfattelse, at det her overfald er begået i 'koldt blod', fordi det har været så tilrettelagt af den tiltalte, siger Alexander Stürup.

Der er endnu ikke sat dato på, hvornår sagen skal prøves i Landsretten.