Retssag om forsøg på manddrab er udsat

En 58-årig mand skulle i går have været for retten i en sag om forsøg på manddrab, men sagen er udsat foreløbigt til på fredag på grund af vejret.
Anklagemyndigheden går efter en dom på forvaring på ubestemt tid efter forsøg på manddrab. Foto © : KNR / Christine Hyldal
17. oktober 2023 14:47

Rettelse fredag klokken 09:30: Det fremgik tidligere af artiklen, at der er en landingsbane i Tasiilaq. Det er forkert og er nu rettet til heliport, hvor helikoptere lander. 

En tiltale om forsøg på manddrab, der skulle behandles i Sermersooq Kredsret i Nuuk i går, er blevet udsat til på fredag.

Årsagen er overisning af heliporten i Tasiilaq, så blandt andet anklageren ikke kunne lande i byen, hvor forurettede befinder sig.

På anklagebænken sidder en 58-årig mand, der ifølge anklageskriftet mod ham har stukket en på gerningstidspunktet 55-årig kvinde i ryggen med en kniv.

Et af stikkene gik angiveligt hele vejen gennem alt tøjet, den forurettede havde på, og ind i ryggen. Den tiltalte nåde at stikke fire gange, før han blev overmandet af flere vidner.

Episoden fandt sted tilbage i marts i år, og manden har været tilbageholdt af politiet lige siden. Han sidder i dag i anstalten i Nuuk.

Fjerde forsøg på manddrab

Anklagemyndigheden går efter at få manden dømt til forvaring på ubestemt tid samt en erstatning til offeret på 10.000 kroner.

- Når anklagemyndigheden går efter forvaring på ubestemt tid, har det noget at gøre med kriminalitetens karakter, men det har også noget at gøre med tiltaltes personlige forhold.

- Det er fjerede gang, han begår forsøg på manddrab, og derfor har mentalerklæringen og retslægerådet udtalt, at han udgør en sådan fare for andre, at forvaring er en mulighed, og det har vi som anklagemyndighed fulgt i vores påstand, siger specialanklager ved Grønlands Politi Alexander Stürup.

Tiltalte og forurettede kendte hinanden, oplyser anklageren, men han kan ikke komme nærmere ind på, hvad tiltaltes motiv var for overfaldet. Det er noget af det, retssagen skal kaste lys over, når den skal køre.

Om sagen kommer for retten fredag, kan anklageren godt have sin tvivl om på grund af vejret i Tasiilaq. Men foreløbig er den udskudt til fredag.