Børnetalsmand om selvmordsstrategi: Man lytter ikke til de unge

Børnetalsmanden fra MIO, Aviâja Egede Lynge, kritiserer den strategi for selvmordsforebyggelse, som Naalakkersuisut præsenterede for nyligt. Man har ikke lyttet nok til de unge.
Børnetalsmanden fra MIO, Aviâja Egede Lynge, kritiserer Naalakkersuisuts nye selvmordsstrategi - man har ikke lyttet til de unge, mener hun.
Skrevet af Kim Hinrichsen
22. maj 2023 07:12

- De unge er kommet med 40 anbefalinger. Jeg vil desværre sige, at man ikke har lyttet til dem.

Sådan siger børnetalsmanden fra MIO, Aviâja Egede Lynge om Naalakkersuisuts udkast til Grønlands nye selvmordsstrategi. Hun savner især, at man hjælper de unge, før det er for sent:

-Det jeg i høj grad mangler er, at man tager hånd om psykisk mistrivsel og traumer, som oftest ligger til grund for selvmord, siger hun til KNR. 

Strategien skulle egentligt have været præsenteret i efteråret, men blev udsat for at man kunne få indspark fra relevante fagpersoner og -institutioner.

Blandt andet MIO, som bidrog med konkrete forslag på baggrund af deres projekt Qamani, som også har lagt navn til den nye selvmordsstrategi.

Og så undrer hun sig også over, at psykiatriens rolle i at stoppe selvmord ikke er nævnt med et eneste ord. Noget som Institut for Menneskerettigheder også har kritiseret i deres høringssvar til strategien.

- Det er meget, meget alvorligt. Det er også noget af det, de unge kommer ind på. Faktisk skriger de efter hjælp i form af psykisk behandling. Hvor de spørger, hvorfor de først kan få hjælp, når de har forsøgt selvmord.

De unge har selv bedt om værktøjer

INUA og Ungdommens Røde Kors har samarbejdet om at styrke unges mentale trivsel i mere end syv år.

I september 2022 udkom Qamani-rapporten fra Børnetalsmanden, MIO, hvor 35 unge mellem 14 og 25 år giver deres bud på, hvordan man kan reducere landets høje selvmordsrater.

I den peger de unge netop på, at de har brug for redskaber til at hjælpe hinanden. ’De unge ønsker værktøjer til, hvordan de kan snakke med deres venner, der er kede af det eller har selvmordstanker’, står der blandt andet i anbefalingerne.

En rapport fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at kun 15 procent af de unge i Grønland, der har forsøgt at begå selvmord, har fået hjælp af en psykolog. I stedet vender de unge sig ofte mod deres venner og familie, når de har det svært.

Projektet er støttet med en bevilling fra Nordea-fonden på knap seks millioner kroner og med yderligere seks millioner kroner fra Nordatlantpuljen tildelt af Folketingets partier som led i den danske finanslov for 2023.


Kan gå igen i generationer

Aviâja Egede Lynge understreger at selvmord selvfølgelig er hårdest for de børn og unge, som har det tæt inde på livet. Men samtidig er det også et samfundsproblem, som kun vokser sig større, hvis man ikke får sat ind - hurtigst muligt:

- Man må sige, at det er vores største samfundsproblem, som vi er nødt til at løfte. Det går videre i generationer og vi har ikke formået at knække det. Tallene er meget stabile, desværre, siger Aviâja Egede Lynge og fortsætter:

- Jeg synes, Naalakkersuisut skylder at lytte til de her unge mennesker, som så modigt har fortalt om de allersværeste ting i deres liv, og som faktisk er kommet med et bud på, hvordan de kan få det bedre. Lyt til dem!

Er du selv i krise eller har tanker om selvmord, så ring til Tusaannga på 801180.