Maliina kan blive nødt til at frede folkeskolen

Vi bliver færre børn og flere gamle, og det skal spejles i næste års finanslov, mener Naalakkersuisut, der derfor vil flytte penge fra folkeskolen til ældreomsorg. Men det afviser både Siumut og Demokraterne at være med til.

Skolen skal ikke koste det samme, hvis der er 14 procent lavere antal elever, har Naalakkersuisut meldt klart ud ved indgangen til årets finanslovsforhandlinger.

- Vi må kigge på at reducere omkostningerne i forhold til, hvor mange børn der er i folkeskolen. Det kan man ikke komme udenom, siger naalakkersuisoq for finanser, Maliina Abelsen.

Men det kan hun blive nødt til. I hvert fald i næste års finanslov, hvor Naalakkersuisut i sit forslag har lagt op til at bruge 16,3 millioner kroner mindre på skolevæsenet og sende en stor del af dem videre til ældreområdet.

Koalitionspartiet Demokraterne frygter nemlig, at manøvren vil gå ud over kvaliteten af undervisningen.

- Vi er bange for, at det vil føre til en forringelse af folkeskolen, siger finansordfører Anda Uldum.

Han bakker grundlæggende op om ideen om at lade befolkningssammensætningen smitte af på finansloven, men Demokraterne er altså lodret imod at sende færre penge til folkeskolen.

I oppositionen vil Siumut heller ikke være med, og Demokraterne forventer derfor, at Naalakkersuisut ikke har andet valg end at stryge reduktionen fra næste års finanslov, lyder det.

Naalakkersuisoq for finanser Maliina Abelsen er fortsat i forhandlinger med kommunerne, der for nyligt ligeledes ytrede deres modvilje, og den politisk ansvarlige erkender, at modstanden gør det svært at gennemføre forslaget om, at færre elever skal betyde færre penge. Men før eller siden bliver et flertal nødt til at stille sig bag, mener hun.

- Det er ikke magtpåliggende for mig at få det gennemført i år, men det er det til gengæld, at vi får det gennemført inden for de næste par år. Det er simpelthen nødvendigt, siger Maliina Abelsen.

Men allerede i de forestående forhandlinger er kravet klart. Partierne må og skal komme med konkrete forslag til at skære ét sted, hvis de vil sikre midler til et andet.

Ligesom Naalakkersuisut selv har gjort ved at tage penge fra folkeskolen og sende dem efter omsorg for syge og ældre, fremhæver Maliina Abelsen.

- Man kan ikke kun dele ud, man må også være med til at finde finansiering, og det er det, som jeg håber, at alle vil være med til, lyder det fra naalakkersuisoq for finanser.

Den næste måned vil hun forhandle med samtlige partier, og der vil netop kunne forhandles i vid udstrækning, understreger Maliina Abelsen. Dog er kravet til partierne altså klokkeklart: de skal finde pengene til at indfri deres ønsker andre steder i budgettet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt