Magtfuld post skifter til Demokraterne

Demokraterne overtager fra i morgen formandsposten i Finansudvalget. Til gengæld vil koalitionspartneren IA fremover stå i spidsen for alle på nær to udvalg. Særligt et partimedlem har udsigt til langt større indflydelse.
Skrevet af Mads Fisker
22. september 2011 17:26

Andreas Uldum (D), der i i foråret var næstformand, bliver forfremmet og bytter derved plads med nu tidligere formand Olga P. Berthelsen (IA) i det, der fremover vil hedde Finans- og Skatteudvalget.

Det står klart, efter Inatsisartut på et lukket møde for ganske kort tid siden fordelte pladserne i de nye udvalg, som der er blevet seks færre af, efter formandsskabet har rejst ønske om at styrke udvalgene ved at skære ned på antallet og samtidig øge størrelsen af en række vægtige udvalg.

Alt i alt 11 udvalg står tilbage efter sammenlægningerne, der har kostet Demokraterne tre formandsposter. Koalitionspartneren fra IA har godt nok afgivet Finansudvalget, men sidder tilbage med formandsposter i hele ni udvalg. Til gengæld deler de fire medlemmer af Demokraternes Inatsisartut-gruppe hvervet som næstformand i syv af de 11 udvalg mellem sig.

Flere rokeringer
Af interessante rokeringer afgiver IAs Harald Bianco formandsposten i Kultur-, Uddannelse-, Forskning- og Kirkeudvalget til partifællen Jane Petersen. Harald Bianco overtager i stedet Revisionsudvalget efter Naaja Nathanielsen, som dog på ingen måde kan ventes at få mindre at se til, da hun fremover skal stå i spidsen for det styrkede erhvervsudvalg, der er lagt sammen med råstof- og aluminiumsudvalgene.

Derudover har Naaja Nathanielsen (IA) fået formandsposten i Anlægs- og Miljøudvalget, som er en sammenlægning af to tidligere udvalg.

Fordelingen må betragtes som en klar forfremmelse af den tidligere finansudvalgsformand, der altså ved den aktuelle rokade har skiftet en enkelt formandspost ud med to store ditto. Tilmed skal Naaja Nathanielsen også være formand for udvalget til valgs prøvelse.

Undren i oppositionen
Udover Finans- og Skatteudvalget er Demokraternes eneste formandspost i Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk udvalg, som Justus Hansen fortsat står i spidsen for.

I oppositionen finder Aleqa Hammond (S) fordelingen af formandsposter mellem IA og Demokraterne mærkværdig.

- Jeg undrer mig over, at fordelingen er så ulige, og at der hverken er blevet formandsposter til en erfaren politiker som Astrid Fleicher Rex (D) eller Niels Thomsen (D), som er et hårdt- og dygtigt arbejdende Inatsisartut-medlem, lyder reaktionen fra Siumuts leder.

Niels Thomsen var tidligere formand for Skatte- og Afgiftsudvalget, der altså nu er blevet slået sammen med Finansudvalget.

Den nylige folketingskandidat skal nu i stedet være næstformand i Erhvervsudvalget samt i Fiskeri-, Fangst- og Landbrugsudvalget, hvor  IAs politiske ordfører, Aqqaluaq B. Egede, har fortrængt partifælle Hans Aronsen fra formandsposten.

Atassut nyder gavn
Selv er Siumut vendt tilbage til sit oppositions-samarbejde med Atassut, efter koalitionen i sidste uge opsagde sit valgtekniske samarbejde med det borgerlige parti; i øvrigt til Atassuts egen store undren.

Atassut har fået tre udvalgspladser i den nye fordeling, og udover to menige poster til Knud Kristiansen træder partiets Siverth K. Heilmann ind i Finans- og Skatteudvalget.

- Vi har fundet det naturligt at give den ene plads til dem, da det er nødvendigt, at så mange partier som muligt er repræsenteret og på den måde blandt andet kan få indflydelse på finansloven, siger Siumuts Aleqa Hammond.

Partiet er fremover repræsenteret af Finn Karlsen og suppleant Jens Imannuelsen i Finansudvalget, indtil sygemeldte Per Berthelsen vender tilbage. Udover Andreas Uldum og Olga P. Berthelsen, der altså bytter plads som formand og næstformand, fortsætter også IAs Juliane Henningsen i det udvidede nu syv mand store finansudvalg, hvor partiets Aqqaluaq B. Egede desuden træder ind.