- Vi har givet håndslag på, at vi gerne vil skabe stabilitet de næste fire år frem og at vi ikke har en omskiftelig regeringsførelse og udskiftninger i tider og utide, siger Múte B. Egede.Foto: Scanpix

Múte B. Egede om det nye Naalakkersuisut: Jeg er fyldt med glæde og håb

Den nye koalition med Atassut som støtteparti er den bedste løsning, siger formand for Inuit Ataqatigiit og Naalakkersuisut.

- Jeg er fyldt med glæde og håb. Håb for fremtiden og for det vil skal lede her i de næste fire år, nemlig på vegne af den grønlandske befolkning, til nye tider som er på vej.

Det siger den 34-årige Múte B. Egede, formand for Inuit Ataqatigiit, og snart den yngste formand for Naalakkersuisut nogensinde, efter hans præsentation af koalitionsaftale med Naleraq. 

Inuit Ataqatigiit og Naleraq har listet en række tiltag op i den nye koalition. Múte B. Egede peger på en række områder, som han mener, er de vigtigste:

- Det allervigtigste for os er, at vi får bugt med den velfærdskrise, vi står midt i. Der er nemlig store udfordringer i den, og det kan vi ikke nå at løse i den her valgperiode. Men vi vil arbejde ihærdigt og med alle de kræfter, vi har for at få bugt med den velfærdskrise, siger han. 

LÆS OGSÅ Overblik: Her er de nye Naalakkersuisut-medlemmer

- Mennesket er den allervigtigste ressource. Et stærkt menneske skaber også et stærkt samfund og dermed et stærkt land. 

De to koalitionspartier har også lovet hinanden, at de næste fire år skal være stabile. 

- Vi har givet håndslag på, at vi gerne vil skabe stabilitet de næste fire år frem, og at vi ikke har en omskiftelig regeringsførelse og udskiftninger i tide og utide, siger Múte B. Egede.

Atassut som støtteparti: Den bedste samarbejde til de næste fire år

Selvom Atassut har været med langt henad vejen i koalitionsforhandlingerne, er partiet altså ikke med i Naalakkersuisut. Atassut har i stedet valgt at være støtteparti for koalitionen.

- Det stod hurtigt klart i løbet af starten af forhandlingerne, at de tre partier, Inuit Ataqatigiit, Naleraq og Atassut, som har siddet i oppositionen sammen og har haft et teknisk samarbejde de sidste to-tre år, faktisk ligger meget tæt op ad hinanden.

- Vi vil have et stabilt regeringsførelse, som har mennesket i centrum og en udvikling, der baserer sig på de ressourcer, vi har i samfundet og ikke på bekostning af miljøet. Det kunne vi hurtigt se.

- Derfor har vi udviklet og snakket sammen og forhandlet, og det er dén konstellation, som vi tre synes, er den allerbedste for at lave et godt samarbejde de næste fire år frem.

Kuannersuit-stop i koalitionsaftale

Inuit Ataqatigiit har ført deres valgkampagne på at stoppe Kvanefjelds-projektet i Sydgrønland. Lige nu er projektet i høring frem til 1. juni.

- Vi har fra Inuit Ataqatigiits side klart sagt i hele valgkampen - men også før det - at vi ikke vil have uran-udvinding og at vi gerne vil have stoppet Kvanefjelds-projektet. Projektet har skabt splid de sidste ti år, lad os nu stoppe de ting, som splitter os. Sammen er vi langt bedre og arbejder langt bedre sammen, når vi har nogle fælles holdninger, som vi arbejder ud fra.

LÆS OGSÅ Udpluk af aftalen: Ny tænketank, ingen hjemløse og luk Kvanefjeldet

- Derfor synes vi, at vores udvikling ikke skal være på bekostning af vores miljø. Derfor siger vi, at Kvanefjelds-projektet skal stoppes. Det efterlader jo klart, at de andre mere samlende erhverv og mere samlende råstofprojekter blandt andet, turisme og fiskeri skal udvikles endnu langt mere i højere grad.

Efter en lang valgkamp og lange dage med forhandlinger siden valgdagens sejr, skal Múte B. Egede slappe af med familien, siger han.

- Det allervigtigste for mig er, vi er folkets tjenere, som den nye kommende koalition er, nemlig Naalakkersuisut. Jeg vil i den kommende tid arbejde for og bruge resten af dagen på at fortælle vores visioner, vores håb for fremtiden og de ting vi gerne vil lave. Derfra tager jeg hjem og bruger resten af dagen med mine nærmeste, siger han. 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt