Múte B. Egede er ny IA-formand

Múte B. Egede blev valgt til ny formand for Inuit Ataqatigiit uden modkandidater ved partiets ekstraordinære kongres. Agathe Fontain blev ny organisatorisk næstformand.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
01. december 2018 13:22

Med et bragende bifald blev Múte B. Egede lørdag formiddag valgt til ny formand for Inuit Ataqatigiit. Partiet havde indkaldt til en ekstraordinær kongres i forsamlingshuset i Nuuk, efter at Sara Olsvig uventet trak sig fra formandsposten 29. oktober.

Politisk næstformand Aqqaluaq B. Egede indstillede Múte Bourup Egede til formandsposten, og da ingen modkandidater meldte sig, blev den nye formand valgt ved stående klapsalver.

- Jeg er ydmyg, men jeg er også stolt over, at jeg fik den store opbakning fra hele landsmødet, sagde Múte Bourup Egede efterfølgende til KNR.

  • Mute B. Egede er født i 1987 i Nuuk og voksede op i Narsaq.
  • Han deltog i ungdomsparlament i 2007, hvor han også blev student fra gymnasiet i Qaqortoq.
  • I 2008 begyndte han studier på kultur- og samfundshistorie i universitet Nuuk, men han droppede ud af uddannelsen i 2013, da han ville satse på sin egen virksomhed, som han drev fra slutningen af 2016 og indtil slutningen af 2017.
  • I 2013 blev han også medlem af hovedbestyrelsen i IA.
  • Múte B. Egede var også formand for IA-ungdom fra 2013 til 2015. I 2015 fik han sæde i Inatsisartut, da Mimi Karlsen måtte tage sygeorlov.
  • Han var naalakkersuisoq for råstoffer fra 2016 til 2018.
  • I 2017 var han i tre måneder samtidig naalakkersuisoq for kommuner, bygder, yderdistrikter, infrastruktur og boliger. Det skete efter at hans forgænger på posten, Martha Lund Olsen trådte tilbage op til kommunalvalget. 
  • Ved sidste valg blev han valgt ind i Inatsisartut med 233 stemmer.

Ansvarligt og samarbejdsvilligt oppositionsparti

I sin sejrstale præsenterede Egede ti politiske mål for samfundet. Først på listen var et selvstændigt Grønland, dernæst talte han blandt andet om at stoppe omsorgssvigt af børn og alkoholmisbrug samt at sikre grundlag for at alle unge får mulighed for at tage en uddannelse.

LÆS OGSÅ Múte B. Egede stiller op som formand for IA

Múte B. Egede vil arbejde for at Inuit Ataqatigiit kommer til at føre en klar politik i opposition:

- Men når det er sagt, så vil vi også være et ansvarligt og samarbejdsvilligt oppositionsparti. Vi er et stort parti, der er rigtig mange på kysten og i byerne, der har givet os mandat til at føre en ansvarlig politik.

Kampvalg om næstformandspost

I forbindelse med finanslovsforhandlingerne valgte IA at indgå en aftale med koalitionspartierne og Demokraterne, og om det er udtryk for den kompromissøgende stil, siger Múte B. Egede:

- Vi vil være kompromissøgende, men det allervigtigste for os, det er, at vi får skabt nogle resultater ud fra den politik som Inuit Ataqatigiit har, siger Múte B. Egede og fortsætter:

LÆS OGSÅ Aqqaluaq peger på Múte som formand

- Det vigtigste, det er at få ændret den form for politisk arbejde, der udøves nu.Man må tilbage til medbestemmelses demokratiet, hvor man aktivt går ud og inddrager borgerne, så de får et medansvar og en ejerskabsfølelse over de ting, der bliver besluttet.

Efter valget til formandsposten var der et tæt kampvalg om at blive partiets nye organisatoriske næstformand. En post som Múte Bourup Egede tidligere bestred.

Både Sofia Geisler og Agathe Fontain blev indstillet til posten og Agathe Fontain vandt med stemmerne 31-30.

LÆS OGSÅ Sara Olsvig trækker sig fra formandsposten i Inuit Ataqatigiit