Formanden for Naalakkersuisut skal sammen med det øvrige Naalakkersuisut bejle til Inatsisartut om de 31 nye punkter, som Naalakkersuisut er har fremsat. Foto: KNR

Múte B. Egede: Børnelov og vandkraftværker er meget vigtige sager på samlingen

Naalakkersuisut har fremsat 31 nye forslag, som skal behandles på Inatsisartuts efterårssamling.

Formanden for Naalakkersuisut, Múte Bourup Egede (IA), er klar til at gå i gang med et nyt politisk år. 

Det startede i fredags og slutter fredag 24. november. 

Naalakkersuisut har fremsat 31 nye forslag til behandling på Efterårssamlingen - og formanden for Naalakkersuisut fremhæver især to, som er vigtige for ham at få hjem: En opdatering af børneloven (punkt 128) og rammebetingelserne for vandkraftsværker (punkt 123).

Han mener dog, at alle 31 punkter er lige vigtige, og at de alle har til formål at styrke samfundets fortsatte udvikling og gøre det mere solidt. Men de to sager fremhæver han alligevel:

- Tiltag, der skal forbedre forholdene for børn, unge og familier, er meget vigtige, og det er en meget tiltrængt modernisering af børneloven også. Det ser jeg frem til, at vi kommer igennem med, siger formanden for Naalakkersuisut. 

Børneloven har primært til hensigt at få forbedret rettigheder for barnet, at indføre medmoderskab for homoseksuelle par og nemmere registrering af faderskab.

Vandkraftværker skal realiseres

- Men når det er sagt, er det også vigtigt, at vi investerer i erhvervsudviklingspotentialerne, der i højere grad skal gøre os mindre afhængige af forsyninger fra andre lande, siger Múte Bourup Egede. 

- Helt konkret er det planerne om vandkraftsværker i Nuuk og Qasigiannguit/Aasiaat, jeg tænker på.

LÆS OGSÅ Her er Inatsisartuts ambitioner for efterårssamling

Realisering af de store vandkraftprojekter vil koste omkring tre milliarder kroner, og Naalakkersuisut har indgået en hensigtserklæring med den danske regering om en finansieringsløsning.

Byggeri skal skabe arbejde og forsyne borgere med boliger

Derudover har Naalakkersuisut store planer indenfor anlægsområdet på hele kysten. Planer, der vil give mange ekstra arbejdspladser:

- Vi har store planer indenfor bygge- og anlægsområdet. Det er blandt andet for at sikre, at indtægtsgivende aktiviteter skal være mere end fiskeri. Hertil er byggeri af boliger til borgerne meget vigtigt, understreger Múte Bourup Egede. 

Ansvarlighed og omtanke skal skabe solid finanslov

Men selvom det måske kan lyde nemt og ligetil, forsikrer formanden for Naalakkersuisut, at forudsætningerne for, at de mange planer skal kunne lykkes, er en finanslov med ansvarlighed og omtanke:

LÆS OGSÅ Åbningstale: For få uddanner sig, og vi mangler læger og sygeplejersker

- Det kører godt for os, vi er stadig i stand til at køre samfundets store hjul. Men vi er fuldstændig godt klar over, at vi skal være påpasselige, og vi skal tage hånd om dem, der virkelig har brug for det. Så det er mit håb, at Inatsisartut vil give opbakning til Naalakkersuisuts forslag under denne samling, siger han til KNR. 

 

Det politiske efterår startede i storm og regn. Foto: Else Olsvig/KNRGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl