Åbningstale: For få uddanner sig, og vi mangler læger og sygeplejersker

Múte B. Egedes åbningstale skal debatteres i Inatsisartut på mandag.

I storm og regn tog Inatsisartut hul på Efterårssamlingen i dag. Udenfor parlamentets vægge hylede vinden, og regnen hamrede på bygningen.

Indenfor tog Mute B. Egede (IA), der er formand for naalakkersuisut, ordet på talerstolen og åbnede det politiske år. Et år, der er dystert som vejret og starter med et underskud på 71,4 millioner kroner på finanslovsforslaget for næste år.  

- Vi vil debattere og tage upopulære beslutninger. Men vi vil også tage beslutninger, som kan vække glæde, sagde Mute B. Egede i sin åbningstale. 

Unge skal være med til at forhindre selvmord

På mandag fremlægger børnerettighedsorganisationen MIO unges bud på, hvordan Grønland kan bekæmpe mængden af selvmord. Det hedder Qamani-projektet, og unge fra hele landet har givet deres bud på at forhindre selvmord, og hvordan de efterladte bør kunne få hjælp. 

- Det er vigtigt, at de unge bliver involveret i arbejdet med at forhindre selvmord, sagde Mute B. Egede. 

 

Formanden for Siumut, Erik Jensen (til venstre) og IA-formand Múte B. Egede. Foto: Else Olsvig/KNR

 

Den tidligere strategi mod selvmord udløb på papiret i 2019. Siden har indsatsen mod selvmord kørt videre under folkesundhedsprogrammet Inuuneritta III. Men i efteråret 2020 besluttede Inatsisartut at lave en ny målrettet strategi for forebyggelse af selvmord.

Den strategi forventede naalakkersuisoq for familie og sundhed, Mimi Karlsen (IA), at have klar i foråret i år. Men nu bliver den udsat igen til foråret næste år, da børnerettighedsinstitutionen MIO også skal være med.

Uddannelse er vej til selvstændighed

En anden genganger i åbningstalen vores udfordrede sundhedsvæsen. 

- Det er generelt blevet sværere at rekruttere læger og sygeplejersker i de sidste år. Men udfordringerne med bemanding har stået på i en årrække, sagde formanden for Naalakkersuisut. 

Hvad der præcist skal gøres for at løse det problem, nævnte Múte B. Egede ikke. 

 

Storm og regn og procession mod Inatsisartut. Foto: Else Olsvig/KNR

 

Endnu et problem, som Múte B. Egede, fremhævede er bestemt heller ikke nyt: Nemlig at knap halvdelen af os tager en uddannelse efter folkeskolen.

- Flere skal have en uddannelse. Alt for mange unge får ikke en uddannelse og bliver ikke en del af arbejdsmarkedet. Indenfor alle erhverv mangler vi arbejdskraft, sagde han. 

- Hvis flere tager en uddannelse, vil det reducere problemerne med fattigdom – og ikke mindst vil det lave grundlag for selvstændighed. 

Múte B. egede var dog ikke konkret på, hvor mange flere unge, han gerne ser tage en uddannelse. 

- Hvor skal vores land være om 20-30 år? Man kan ikke forvente forandringer fra den ene dag til den anden. Vi har mange udfordinger men også mange glæder. Lad os løfte i flok og samarbejde – så når vi længst.

Læs hele talen her.

 


Vivan Motzfeldt krammer partikollegaen Erik Jensen. Foto: Else Olsvig/KNR

 

Storm og regn på dagen, hvor det politiske år er skudt i gang. Foto: Mads Malik Fuglsang Holm/KNRGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl