Lyden fra Diskobugten kommer på museum

Isen smelter i Arktis, og dermed har havene åbnet sig for skibstrafik. Det larmer under vandet, og forskning har vist, at det kan påvirke og forstyrre havpattedyrene.
Stationen skal være på Qaqqaliaq i Qeqertarsuaq, og den skal optage lyd i 24 timer hver dag året rundt. Foto © : Christian Sølbeck/ Grønlands Naturinstitut
31. juli 2023 12:54

Til foråret næste åbner en lydstation, hvor du kan lytte til lyden fra Diskobugten.

Det skriver Pinngortitaleriffik (Naturinstituttet, red.) i en pressemeddelelse.

Planen med lydstationen er, at den skal give et indblik i havpattedyrenes tilstedeværelse i Diskobugten.

Stationen skal være på Qaqqaliaq i Qeqertarsuaq, og den skal optage lyd i 24 timer hver dag året rundt. Data skal blandt andet bruges til at få et overblik over menneskeskabt støj i havet.

Optagelserne fra lydstationen bliver frit tilgængelige via streaming på nettet. Både ved stationen i Qeqertarsuaq, og på museer og udstillinger i Grønland og Danmark.

Grønlandshvaler samler sig

Ifølge Pinngortitaleriffik blev Diskobugten klassificeret som et økologisk værdifuldt område i 2012. Det betyder, at det er følsomt over for menneskeskabte forstyrrelser.

For isen smelter i Arktis, og dermed har havene åbnet sig for skibstrafik. Det larmer under vandet, og forskning har vist, at det kan påvirke og forstyrre havpattedyrene. Netop Diskobugten er et vigtigt levested for en række arktiske og atlantiske havpattedyr.

For eksempel er bugten det vigtigste samlingsområde for Grønlandshvaler. Hvert år indtager mellem 500 og 1.000 af dem bugten fra januar til starten af juni.