Luftfartsekspert om varslet strejke: Miraklernes tid er ikke forbi

Air Greenland kan ikke flyve uden kabinepersonale. Men andre flyselskaber mangler også kabinepersonale. I dag mødes Grønlands flyselskab og kabinepersonalets fagforening i Forligsinstitutionen.
Fra på fredag har kabinepersonalet hos Air Greenland meddelt, at de strejker i protest over en ny overenskomst med selskabet. Foto © : Christine Hyldal/ KNR
29. november 2022 11:54

Juleferien er i fare, hvis du skal flyve for at fejre højtiden.

Fra 2. december har kabinepersonalet hos Air Greenland nemlig meddelt, at de strejker i protest over en ny overenskomst med selskabet.

Men miraklernes tid er ikke forbi, siger Jacob Pedersen, luftfartsanalytiker hos Sydbank i Danmark.

Tirsdag mødes Air Greenland og kabinepersonalet, som er medlemmer i Flybranchens Personale Union (FPU), nemlig i Forligsinstitutionen i forsøget på at blive enige.

Strejke fra på fredag - måske

I dag mødes FPU og Air Greenlan for at forsøge at finde en overenskomstaftale.

Hvis det ikke lykkedes inden på fredag 2. december, så strejker kabinepersonalet.

Sidst, der var varslet strejke, var i påsken i starten af april. Men så blev det hele afblæst, før det startede. Dansk Metal og Air Greenland nåede til enighed i Forligsinstitutionen i København 2. april, og en ny overenskomst blev lavet.

Mindre end et døgn sad parterne i Forligsinstitutionen, inden de landede en ny overenskomst. 

 

- I Forligsinstitutionen har vi tidligere set, at der er blevet udført mirakler. Men der er heller ingen tvivl om, det her er en proces, der har stået på over meget, meget lang tid, uden at man er blevet enig, siger Jacob Pedersen.

LÆS OGSÅ Hvis Air Greenlands personale strejker, kan du få refunderet din billet

Parterne har forhandlet om overenskomsten siden oktober sidste år. Men der var fortsat ingen resultater i forhandlingerne i april i år, og det fik FPU til at varsle en strejke.

Kabinepersonalet kræver mere i løn. Det er Air Greenland delvist åben for, men på betingelse af at kabinepersonalet skal være mere fleksibel i forhold til arbejdstiden.

Kabinepersonale har gode kort på hånden

Ifølge Jacob Pedersen kan man ikke tale om, hvem af de to parter, der har mest ret. 

Men det er naturligt, at lønmodtagere i øjeblikket vil bede om mere i løn, fordi priserne generelt stiger.

- Jeg kan godt forstå, at kabinepersonalet, der som regel ikke hører til landets mest velaflønnede mennesker, har brug for at få deres realløn dækket ind, siger Jacob Pedersen.

LÆS OGSÅ Ida om mulig strejke hos Air Greenland: Jeg klamrer mig til håbet

Samtidig har de i øjeblikket gode muligheder for at få job i andre luftfartsselskaber - og er derfor som udgangspunkt bedre stillet end Air Greenland i konflikten.

- I øjeblikket er der mangel på mange typer af personale inden for luftfarten. Så mit bedste bud er, at hvis man ellers er fleksibel og har mulighed for at arbejde rundt om i Europa, er der masser af muligheder for at få job som kabineansat, siger luftfatsanalytikeren.

Air Greenland skal undgå samme fejl som SAS

Til gengæld er det meget naturligt, at Air Greenland holder godt på pengene, vurderer luftfartseksperten.

For i 2024 åbner de nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat, hvor andre flyselskaber efter planen også skal flyve til og fra. Og det kræver en stærk økonomi hos Air Greenland, når selskabet går fra at være det eneste flyselskab i Grønland og til at skulle konkurrere mod andre.

Forligsinstitutionen

 

- er en myndighed, som træder til, når arbejdsgivere og arbejdstagere ikke kan blive enige om en ny overenskomst. 

 

- arbejder for at undgå konflikt og strejke og lockout.

 

- kan tvinge parter til forhandlingsbordet og fungerer som mægler mellem dem.

 

- har magt til at udsætte strejke og lockout med to uger. 

 

- har hjemme på Sankt Annæ Plads i København. 
 

Kilde: forligsinstitutionen.dk

Den situation har det skandinaviske selskab, SAS, brugt årtier på at tilpasse sig, efter flyselskaber med meget lave priser kom på det skandinaviske marked.

- Så vil Air Greenland jo kigge med skræmte øjne på, hvad der er sket eksempelvis i SAS, som nu har brugt 25 år på at forsøge at indstille sig på konkurrence fra andre flyselskaber. Og det er klart, at det er en situation, man gerne vil være på forkant med og undgå, siger Jacob Pedersen.

Også SAS lå tidligere i år i konflikt med kabinepersonalet, som forlangte højere lønninger, blandt andet oven på coronakrisen.