Lokalpolitiker har fået nok: Stine Egede skal tage ansvar

Naalakkersuisut overtager roret i Kommune Kujalleqs pressede socialforvaltning, uden at udvalg har fået indblik i aftalen. Manglende åbenhed er dråben for kommunalbestyrelsesmedlem.
Naalakkersuisut meldte i sidste uge ud, at de nu vil overtage forvaltningen af socialområdet i Kommune Kujalleq. Margrethe Thårup Andersen er frustreret over, at Stine Egede ikke har fortalt kommunalbestyrelsen, hvad hjælpen indebærer. Foto © : KNR/Jørgen Semionsen
15. november 2024 07:32

Det går skidt i Kommune Kujalleq.

Så skidt, at naalakkersuisut nu blander sig for at rette op på de massive udfordringer i socialforvaltningen, der skal hjælpe kommunens sårbare, ældre og handicappede.

- [...] problemerne i kommunen er så store og så akutte, at der er behov for en øjeblikkelig håndsrækning til kommunen, så borgernes rettigheder og overholdelse af lovgivningen sikres, lød det fra naalakkersuisoq for børn, unge, uddannelse, kultur, idræt og kirke, Aqqaluaq B. Egede (IA), i sidste uge.

Og der er hårdt brug for hjælpen. 

Ifølge borgmesteren i kommunen, Stine Egede (IA), er socialforvaltningen blevet overvældet på grund af manglende sagsbehandlere og antallet af sager om børn, unge og handicappede.

Ifølge kommunens egne tal ligger der i alt 300 sager vedrørende handicappede og 857 ubehandlede sager om børn og unge.

Selvom hjælpen falder på et tørt sted, er den ikke blevet modtaget med pure glæde hos folkene i det kommunalpolitiske apparat.

For efter Stine Egede orienterede naalakkersuisut om den pressede situation i september, har kommunalbestyrelsen i Kujalleq tilsyneladende ikke hørt mere fra deres borgmester om, hvordan hjælpen så vil se ud, og hvem skal betale regningen.

- Det er blevet meldt ud i pressen, at selvstyret har taget ansvaret for børn, unge og handicappede. Det er dog ikke blevet forklaret over for os og ej heller i udvalget, hvor den økonomiske byrde ligger, lyder det fra kommunalbestyrelsesmedlem og Demokraatit-medlem, Margrethe Thårup Andersen.

Karen Marie Kyed Frederiksen fra Demokraatit, der sidder i socialudvalget i kommunen, bekræfter, at socialudvalget ved lige så lidt som kommunalbestyrelsen, og at de heller ikke er blevet orienteret om, hvilke konkrete løsninger og tiltag der nu skal sættes i gang.

- Vi har ikke fået noget at vide omkring, hvordan arbejdet bliver. Eller hvem der kommer til at stå for det økonomiske – det har vi heller ikke fået noget at vide om, siger Karen Marie Kyed Frederiksen.

Forstår ikke kritikken

Borgmesteren selv forstår ikke kritikken. Tværtimod mener hun, at hun har informeret sine kollegaer tilstrækkeligt.

Hun fortæller, at hun efter mødet med naalakkersuisut i september orienterede hele sin kommunalbestyrelse om, at der nu snart ville komme noget hjælp til socialforvaltningen i kommunen.

- Da jeg vendte tilbage til Qaqortoq, orienterede jeg hele kommunalbestyrelsen under det efterfølgende første møde. Derfor er det ukorrekt, at man siger, at jeg ikke har informeret dem, siger borgmesteren.

Stine Egede (IA) har været borgmester i Kommune Kujalleq siden 2021. Flere gang siden har der været stor utilfredshed med borgmesteren. Foto © : KNR/Jørgen Semionsen

Men at kommunalbestyrelsen og socialudvalget var blevet orienteret om, at hjælpen var på vej, er kommunalbestyrelsesmedlem Margrethe Thårup Andersen dog helt med på. 

Hun og socialudvalgsmedlem Karen Marie Kyed Frederiksens kritik handler mest af alt om, at de savner at blive inddraget i, hvad aftalen med naalakkersuisut helt konkret går ud på.

- Da det vil have stor indflydelse på borgerne, at socialområdet vil blive administreret fra centralt hold i Nuuk, er vi interesseret i at høre, hvordan og med hvilke resultater det arbejde skal foregå, siger Margrethe Thårup Andersen.

Svarer ikke på mails

Hvem der skal stå i spidsen for arbejdet, og hvad naalakkersuisut helt konkret skal hjælpe kommunen med, er dog to spørgsmål, som Stine Egede har svært ved at svare på.

- Det drejer sig om alle slags sager, der handler om børn og unge. Jeg kan ikke nævne dem enkeltvis, da der er så mange (sager, red.), siger hun.

Hvornår folkene fra nalakkersuisut går i gang med deres arbejde for at afhjælpe situationen i socialforvaltningen, ved borgmesteren heller ikke.

Dog understreger hun, at hun vil orientere socialudvalget, der normalt har ansvaret for handicappede, ælde og børn i kommunen, når hun ved mere.

- Udvalget skal have den slags informationer. Og når vi har svarene, vil kommunalbestyrelse også blive orienteret, hvis det skulle være nødvendigt, siger Stine Egede.

Margrethe Thårup Andersen (D) holder dog fast i sin kritik. Tålmodigheden er ved at være brugt op, når det kommer til kommunens økonomiske kaos.

I sommers krævede Demokraatit, at borgmesteren gik af, hvilket hun ikke gjorde, da hun fortsat har et flertal bag sig. Derfor ser Margrethe Thårup Andersen nu ingen anden udvej end at gå til pressen med sin frustration.

- Vi er flere, der har meldt ud, at vi ikke accepterer borgmesterens måde at arbejde på og har mistillid. Men det er langt sværere at vælte borgmestre end naalakkersuisutmedlemmer. Og det er borgmesteren selv, der træffer beslutning om at gå af. Vi har med henvisning til styrelsesloven sagt, at hun skal gå af, men det er ikke sket, siger hun.