Liss har lavet en nationaldragt til den mor som hun mistede

Vi er alle kendt med den flotte farverige vestgrønlandske nationaldragt. Men en nationaldragt som designer Liss Stender har kreeret, er skabt med farverne sort og hvid, og der ligger en helt speciel historie bag.
Foto © : KNR
Skrevet af Nathan Kreutzmann
29. maj 2017 10:04

Nationaldragten er ekstraordinær, og der gemmer sig en personlig historie bag den utraditionelle nationaldragt.

- Jeg har syet denne her nationaldragt til ære for min mor, som blev taget væk fra os da jeg kun var 2 år, siger grafisk designer og selvstændig Liss Stender.

Liss Stender og hendes mand Peter Jensen holder konfirmation i juni. Liss vil gerne have nationaldragt på til denne specielle dag. Hun har prøvet at skaffe et billede af sin mor i nationaldragt i farver. Uden held. Billedet findes kun i sort-hvide farver.

- Så kiggede jeg på det her billede i et par dage og snakkede med min mor og spurgte: Hvilken farve har du? Det gik så op for mig, at det skulle være en nationaldragt i sort og hvid, siger Liss Stender.

LÆS OGSÅ Nationaldragten giver inspiration

Besøgte deres mor i smug

Liss Stender og hendes fem søskende fra Qasigiannguit, fik af deres danske far forbud mod at se deres grønlandske mor, Rebekka Brandt, da de var børn.

Selvom de boede i samme by i to år, måtte de ikke se hende, og hun har aldrig fået at vide, hvad grunden var.

Da hun var 6 år, flyttede de til Danmark med deres far.

- Vi besøgte hende i smug, da vi flyttede til Danmark, hvor hun også var flyttet til Danmark. Så jeg lærte hende jo aldrig at kende. Jeg mistede også mit grønlandske sprog og føler også, at jeg har mistet min identitet, siger Liss Stender.

LÆS OGSÅ Debat om modernisering af nationaldragten

Fornyelse af kultur

Den unikke nationaldragt, viser også et ønske om fornyelse af synet på grønlandske kultur. Liss Stender mener, at vi kan genfortælle vores kultur på en ny måde.

- Der er også mange der synes at det er modigt. Men jeg synes ikke, at det har noget med mod gøre. Det er til ære for min mor, så hun vil blive husket og leve videre på denne her måde, siger Liss Stender.

Der er grædt mange tårer ved savnet af en mor, derfor er der også syet tårer i perlekraven til nationaldragten.

Og efter ni måneders hårdt arbejde med nationaldragten er hun lettet.

- Mit hjerte er glad. Hun er her, siger Liss Stender.

Liss Stenders nationaldragt kan beses i Nuuk centrum i hendes butik, Inuk Design.